16. TBD Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticileri Birliği Toplantısı Antalya’da Gerçekleşti

16. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticileri Birliği (KAMU-BİB), bu yıl International Data Corporation (IDC) Türkiye işbirliği ile 12-15 Ekim 2014 tarihlerinde Su Sesi Deluxe Resort Hotel, Antalya’da gerçekleşti

TBD çalışma gruplarından TBD Kamu Bilişim Merkezleri Yönetcileri Birliği (KAMU-BİB)’in öncülüğünde düzenlenmiş olan verimlilik toplantısının bu yıl ki ana teması “Sayısal Gündem 2020” olarak belirlenmiş olup, bu gündemin kamuya ilişkin değerlendirmeleri yapılmıştır. Kamu Entegre Veri Merkezi, Kamuda Büyük Veri, kamu projelerinin uluslararası platformda tanıtımı, kamuda bilişimsizlik maliyeti konuları tartışılmıştır. Etkinliğin tüm detayları http://kamu-bib.org.tr/ adresinde yer almaktadır.

Ülkemizin bu kapsamdaki ilk ve tek toplantısı olan kamu bilişim yöneticilerinin buluştuğu bu toplantıda çalışma gruplarınca oluşturulan raporların sunumları ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yapılan saha çalışmalarının sonuçları tartışılmış, son kullanıcı deneyimleri ve en iyi uygulamaların ele alınması yolu ile konferansta bilişim yöneticilerine son küresel trendler konusunda düşündürücü ve eyleme dönüştürülebilir içgörü sağlanmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Toplantı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer’in açılış konuşmaları ile başladı.

Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, bilgi ve iletişim teknolojilerinin önemine değinirken, "Bilgi ve iletişim teknolojileri geride kalmış toplumlar için çok büyük bir hızla kalkınıp yoksulluktan kurtulmak için tarihi bir fırsattır. Gerektirdiği tek şey, iyi yetişmiş insan potansiyeli ve bu insanların önünü açan bir yönetimdir" dedi. Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine de değinen Kavranoğlu, şöyle konuştu: "Bu hedeflere eski Türkiye'nin sistemiyle varılamaz. Türkiye'nin gelişmiş, kalkınmış bir ülke olmasına giden çabası, bilimden, teknolojiden, bilgiden, inovasyondan geçer. Hiçbirimiz 500 milyar dolar ihracat hedefine bugün sattığımız mallardan daha fazla satarak, miktarı artırarak varacağımıza inanmıyoruz.

BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer; ise bilişim ve iletişim alanında büyük firmaların desteklenmesi ancak bunların standartasyon ve sertifikasyonlarının belirlenmesi gerektiğini söyledi. Bilişim sektöründe nitelikli eleman konusuna değinen Acarer, "Bilişim sektöründe nitelikli elemen konusunda ithal eden ülkeden ihraç eden ülke konumuna geçeceğine inanıyorum" dedi
TBD Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, “Teknoloji ve bilgide rekabeti sağlayıp bilgi ve teknolojiye dayalı yeni bir ekonomi ve büyüme modeli belirlemeliyiz” dedi.
Avrupa Birliği’nin (AB), Ağustos 2010’da, 7 eylem alanını içeren “Sayısal Gündem 2020” hedefini ortaya koyduğuna dikkat çeken Menteş, Türkiye’nin de bu yapıda yer alması, ortaya konulan strateji ve hedeflerin benzerlerini belirlemek zorunda olduğunun altını çizdi. 1997’den beri faaliyette olan TBD Kamu-BİB’in, ülke sorunlarına çözüm üreten bilişimcilerin birikimlerini paylaştığı, ortak akıl platformu olduğuna işaret eden Menteş, “Sayısal Gündem 2020” konusunda TBD’ de kırkı aşkın uzmanlık grubunun oluşturulduğu ve grupların yaklaşık bir yıldır yoğun bir çalışma yürüttüğünü anımsattı.

 IDC Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Devletler, vatandaşlarına, işletmelerine, diğer resmi kuruluşlara ve ziyaretçilere akıllı tecrübeler yaşatmak amacıyla ortak güçlerini daha iyi kullanmak ve stratejilerini belirlemek için sürekli artan bir baskı ile karşılaşıyorlar. Öncü konumdaki resmi kuruluşlar, işlemlerini kolaylaştırmak, çoklu hizmet teslim kanallarını uyumlu hale getirmek ve kurumsal paylaşım seviyelerini yükseltmek için Bilgi ve İletişim Teknolojilerini nasıl başarılı bir şekilde geliştirdiklerini paylaşma fırsatı bulacaklar. Akıllı devlete giden yol sadece teknolojiye odaklanmayı değil, resmi kuruluşların, dört duvarlarının dışına çıkarak, paydaşlarının 360 derece bakış açısına sahip olana kadar, iç dönüşümde sürekli bir çaba göstermelerini gerektiriyor.”

Türkiye kamu sektörü ve bilişim tedarikçileri tarafından güçlü bir şekilde desteklenen bu etkinlik, Türkiye kamu sektörü için yatırım planlarını ve önceliklerini anlamak ve öğrenmek amacıyla oluşturulan mükemmel bir platform olmuştur. Etkinlik, Ulusal Veri Merkezi vasıtasıyla altyapı konsolidasyonu ve modernleştirilmesi, Kamu Sektöründe Etkin Olmayan bilişim uygulamalarının Maliyetlerinin Değerlendirilmesi, Büyük Veri ve Analitiği için Kamu Sektörü Kullanım Gerekliliklerini Belirleme ve e-Devlet Tecrübelerini Paylaşmak için Uluslararası bir Platform Oluşturma gibi birçok konuyu kapsamıştır.

Kartal gözüyle Paris'i kuş bakışı izleyin! (Video)
Apple'ın Türkiye'deki ikinci mağazasının açılışına saatler kaldı!
Microsoft Teams için harika özellik: Toplantılarda istediğiniz dili konuşabileceksiniz
Sonraki Haber