100 yıl ömürlü piller yolda!

MEPhI'den uzmanlar 100 yıl ömürlü nükleer pil üretebilmek için betavoltaik güç beslemeli radyoizotop enerji kaynakları üzerinde çalıştıkları açıklandı.

Applied Physics Letters dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, Nanoelektronik teknolojisi ile mekanik unsurların bir araya getirilmesi sonucunda mikrobiyolojik veya kimyasal sensörler, motorlar üretilebiliyor.

Bilim insanlarıda cihazların kullanımı için gerekli mikroboyutta enerji kaynaklarının üretilmesine yönelik aktif çalışmalar gerçekleştiriyor. MEPhI'den uzmanlar 100 yıl ömürlü nükleer pil üretebilmek için betavoltaik güç beslemeli radyoizotop enerji kaynakları üzerinde çalıştıkları açıklandı.

Bu piller uzun ömürlü olduğu gibi, hiçbir müdahalede bulunmadan stabil ve tamamen sessiz şekilde çalışabiliyorlar. Evet 100 yıl ömürlü bir pilden bahsediyoruz. Kısacası siz öldükten sonra bile faaliyet gösterecek bu piller. 

Pillerin sivil hayatta kalp atış hızını ayarlayan cihazlar, minyatür kan şekeri veya kan basıncı ölçerler, uzaktan kumanda sistemleri ve mikro-robotlarda kullanılması amaçlanıyor. Öyle aman aman bir kullanım genişliği şimdilik yok ama bu ileride olmayacak değil.

MEPhI Lazer ve Plazma Teknolojisi Enstitüsü'nden Pyotr Borisyuk, bilim insanlarının kurdukları özel bir sistemle Nikel-63 nanotanecik filmlerinin iki önemli işlemi gerçekleştirme imkânı sağladığını keşfettiğini söyledi.

Borisyuk'a göre, bilim insanları böylece nanopartiküllerin istenen doğrultuda ve farklı boyutlarda kullanılarak filmlerinin farklı farklı şekillendirilebileceğini, ayrıca nikel-63'ün beta çözünüm enerjisini yarı iletken sistemler olmadan elektron akımına dönüştürülebileceğini söyledi.

Yeni MacBook Pro aşırı ısınıyor!
Samsung Apple ile dalga geçmeye devam ediyor!
Tesla'dan bomba açıklama, Türkiye'ye bir yatırım daha
Sonraki Haber