TP-Link Archer VR400 inceleme

TP-Link'in hem router hem ADSL/Fiber modem olan ürünü TP-Link Archer VR400'ü inceledik.

Çinli TP-Link, ağ ürünleri dendiğinde akla ilk gelen markalardan biri. Türkiye'de de faaliyet gösteren marka, router, modem, ağ genişletici, Powerline ve benzeri ürünleri bulunan bir marka. Markanın en yeni ürünlerinden biri olan TP-Link Archer VR400 ise hem modem hem router yani dağıtıcı olarak kullanılabilen bir cihaz.

İlk bakış

TP-Link bu cihazda da daha önce farklı ürünlerinde de kullandığı bir tasarımı tercih etmiş. Firmanın 2-3 yıldır kullandığı bu tasarımda, piyano siyahı bir gövde üzerinde bulunan antenler yer alıyor. Cihazın ön tarafında fonksiyonları gösteren ve yeşil renk bir aydınlatmaya sahip olan simgeler bulunuyor. Arka yüzde ise 3 adet anten (ki değiştirilebiliyor), bağlantı yuvaları ve güç girişi yer alıyor.

Teknik özellikler

Ürünün modem kısmına bakacak olursak VDSL, ADSL ve Fiber desteği sunduğunu görüyoruz. 300 Mbps + 867 Mbps desteği ile Dual Band Wi-Fi desteği veren (2.4 ve 5 GHz) ürün, günümüz beklentilerini karşılıyor.

Router tarafında ise 4 adet Gigabit destekli LAN portu hızlı bir dosya transferi vaad ediyor. Cihazın üzerinde yer alan USB bağlantısı ise yazıcı ve depolama cihazı gibi ürünlerin bağlanmasını sağlıyor.

Kolay kullanım

Bu tarz cihazların kullanımı sıradan vatandaşlar için ciddi anlamda zor olabiliyor. Hatta bazı ayarları yapabilmek için bilgisayar mühendisi bile olmak gerekebiliyor. Bunu fark eden TP-Link bu tarz bütün cihazlarında kullanılabilen Tether isimli bir uygulama ile gerekli bütün ayarların akıllı telefon üzerinden yapılabilmesini sağlıyor. Bu çok akıllıca olmuş zira herkes Bilgisayar Mühendisi olamayacağı ya da bilgisayar uzmanı olmadığı için bu tarz bir çözüm çok işe yarıyor. Telefon üzerinden olması ayrı bir kolaylık. Benden olumlu bir not aldı.

Sunduğu hız


Ürün kablosuz ağlar için dual bant desteği sunuyor. Yani 2.5 ve 5 GHz teknolojisi ile 300 Mbps + 867 Mbps Wi-Fi desteği sunuyor. Elbette bu rakamlar teorik. Pratikte bu rakamlara ulaşmak o kadar kolay değil. Hatta bazı durumlarda mümkün de değil. Ama 5 GHz desteğinin olması güzel.

Cihaz şu kaslosuz bağlantı türlerini destekliyor: IEEE 802.11a/n/ac 5GHz, IEEE 802.11b/g/n 2.4GHz. Gördüğünüz gibi ac desteği de olduğundan daha yüksek hızlarda Wi-Fi üzerinden dosya aktarımı yapabiliyorsunuz.

Ethernet bağlantısı da bulunan üründe daha hızlı iletişim için bu bağlantıları da kullanabiliyorsunuz. Fiber bir hat üzerinde deneme imkanı bulduğumuz TP-Link Archer VR400 bizi genel olarak üzmedi. Modem tarafının ADSL, ADSL 2, ADSL 2+ ve Fiber bağlantısına desteklemesi güzel bir ayrıntı. Bu modemi farklı lokasyonlarda da kullanabilme imkanı sunuyor ki bu çok güzel.

USB bağlantısı

Cihazın üzerinde USB 2.0 desteği sunan bir adet USB bağlantı yuvası da bulunuyor. Bu yuvaya ister harici bir dirs, ister bir yazıcı isterseniz de bir 3G modem bağlayabiliyorsunuz. Bu bağlantı yuvası iyi olmuş. Bir harici disk bağlayıp onu ağ üzerinden paylaştırabileceğiniz gibi kablosuz baskı özelliği olmayan yazıcınızı buraya bağlapı kablosuz olarak kullanabiliyorsunuz.

Menzil konusu


Üzerinde 3 adet anten olduğu için menzili oldukça iyi olan TP-Link Archer VR400, arada birden fazla duvarın olduğu evlerde bile sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Yine de kalın duvarların olduğu eski binalarda sorun olabilir. Uyarmış olayım. Ama günümüz evlerinde mesafeyi abartmadığınız takdirde sorun yaşanmıyor. 3 anten sökülemiyor.

Ek özellikler


Ürünün bazı ilginç özellikleri de bulunuyor. Bunlardan biri olan Misafir Ağı ile ev ya da işyerinize gelen misafirlerinize modemin ana şifresini vermeden internet imkanı sunabiliyorsunuz. Bu çok güzel olmuş. Ayrıca Ebeveyn Kortrolü özelliği ile çocuğunuzun kullandığı cihazların ne zaman ve nasıl internete erişebileceğini belirleyebiliyorsunuz.

Fiyatı inceleme yaptığımız tarihte 400 TL civarında olan TP-Link Archer VR400, fiyatı makul olabilecek bir ürün. Benzerlerine göre biraz daha iyi özellikler sunan modem router bizce fiyatını hak ediyor. Ev kullanımı için sorunsuz bir ürün olan bu cihaz, çok fazla bilgisayar ya da telefonun bulunduğu ofislerde sıkıntı olabilir. Bu tarz ofisler için daha profesyonel cihazlara yönelmek gerekiyor.

Oyun telefonlarının tarihi!
Yeni dizüstü Honor MagicBook tanıtıldı!
TOGG T10X yeni yazılım güncellemesiyle aracınıza gelecek 7 yeni özellik
Sonraki Haber