Samsung NX1 Fotoğraf Makinesi İnceleme

Samsung'un yeni nesil aynasız, ödül rekortmeni fotoğraf makinesi NX1'i test masamıza yatırıyoruz

Değiştirilebilir lensli fotoğraf makinelerinde sektör liderleri Canon ve Nikon haricinde Lecia sektörü yönlendiren bir diğer firma olmuştur. Bunlara ilaveten Hasselblad'ta gezegene ait olmadığını düşündüğümüz fotoğraf makinelerine imza atmaktadır. Değştirilebilir lensli kameralara büyük üreticiler Samsung ve Sony ise agresif ürünlerini agresif fiyatlarla piyasaya sokmaktadır. 

Bu gün sizler için inceleyecğimiz Samsung'un "aynasız" kameralı yeni nesil dijital kamerası NX1 ise çıtayı oldukça yukarılara çıkartıyor. İncelemeye geçmeden evvel dilerseniz NX1'in teknik özelliklerine kısaca bir göz atalım.


Samsung NX1 teknik özellikleri

  • 28.2 megapiksel APS-C CMOS BSI (Arkadan Aydınlatmalı) sensör
  • Çerçevenin% 90 kapsayan 205 faz algılama noktaları ile Hibrid AF sistemi
  • 15 fps sürekli otofokus ile çekim yapabilme
  • 4K (DCI 4K UHD &) H.265 codec kullanarak video kaydı
  • Rekor sayılabilecek 100 - 51200 arası ISO hassasiyeti
  • 15m aralığı ile AF çizgili desen aydınlatıcı
  • Hava koşullarına dayanıklı magnezyum alaşımlı gövde, su ve tuza dayanıklı
  • Fotoğraflarda ve videoda gürültü azaltma teknolojisi
  • 3inç boyutunda hareketli Super AMOLED dokunmatik ekran
  • 5ms gecikme ile 2.36M nokta OLED EVF (Vizör)
  • Kameranın üstündeki LCD bildirim ekranı
  • Dahili 802.11ac Wi-Fi ve Bluetooth
  • USB 3.0 arabirimi
  • İsteğe bağlı pil kavrama

Samsung NX1 genel özellikleri

  • Yüksek hızlı görüntü işlemcisi DRIMe

Samsung’un en hızlı, en güçlü görüntü işlemcisi DRIMe V herhangi bir aydınlatma koşulunda nefes kesen fotoğraflar veya 4K UHD video çekimleri için gereken hız, performans ve hassasiyeti sağlıyor.

  • Son derece hızlı ve hassas NX AF System III

NX AF System III; 205 Faz Algılamalı Otomatik Odaklama noktası ile NX1, 0,055 sn.'lik hızla otomatik odaklamaya ve kenardan kenara odak kapsamı sağlayan 153 çapraz tip sensöre sahip.

  • 28 MP'de 15 fps hızlı kesintisiz çekim

NX1, saniye başına tümü 28 MP yüksek çözünürlükte 15 hassas sürekli çekim sunabiliyor ve bir kerede 70 resim sağlayarak sürekli çekim için konusunda rekorları altüst ediyor.

  • Gözünüz kadar hızlı gerçekçi elektronik vizör

NX1'deki OLED Elektronik Vizör ile görerek çekiminizi 0,005 saniyelik inanılmaz bir hızla gerçekleştirebiliyorsunuz. OLED vizör, Optik vizörlerin keskinliğinde çok daha net ve geniş bir görünüm sağlayabiliyor. 

  • 1/8 000 sn.'lik ultra yüksek deklanşör hızı

1/8 000 saniyeye kadar çekim yapabilen güçlü deklanşörü ile NX1 en hızlı hareket eden konuları bile dondurup yakalamanızı sağlayabiliyor.

  • 28 MP BSI APS-C sensör ile görüntüyü yeniden tanımlayın

NX1 gürültüyü geleneksel 20 MP sensör seviyesinin ötesine arttırmadan daha fazla ayrıntı kaydeden ileri seviyede yenilikçi bir 28 MP sensör ile birlikte geliyor. Görüntüleri endişe etmeden kırpabiliyor ve kalite kaybı olmadan basabiliyorsunuz.

  • Düşük ışıkta bile güvenle çekim yapın

Adaptif Gürültü Azaltma adı verilen tamamen yenilikçi teknoloji sayesinde NX1 ile 25 600 gibi yüksek ISO değerlerine ayarlanmış olduğunda dahi gerçek anlamda gürültüsüz kristal netliğinde görüntüler elde edebiliyorsunuz.

  • Nefes kesen 4K UHD video kayıtları

NX1, Full HD çözünürlüğün 4 katını sağlayan gerçek 4 K videolar kaydeder. Hatta aşırı ayrıntıları yakalayan HEVC'yi (H.265) destekler ve geleneksel H.264 codec'in ancak yarısı kadar bellek alanı harcar.

  • Son derece dayanıklı magnezyum alaşımlı gövde

Ömür boyu kullanılmak ve her yere kolaylıkla götürülmek için üretilen NX1'in tümü son derece dayanıklı magnezyum alaşımdan üretilmiş olup çoğu birinci sınıf kameradan beklediğiniz sağlam yapıyı sağlayabiliyor. Bunun yanında suya ve toza dayanıklı yapısıyla NX1 rakiplerine göre bir adım önde yer alıyor.

  • Wi-Fi ve Bluetooth ile kolay paylaşım

NX1 yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve videoların anında aktarılması için var olan en gelişmiş Wi-Fi standardı 802.11/ac standardını destekler. Bluetooth ve NFC ile kolay paylaşım için ihtiyaç duyduğunuz tüm hızlı bağlantıları da beraberinde getirerek telefonunuzdan kameranızı kontrol etmenize olanak sağlıyor.

Dilerseniz incelememize NX1'in kutu içeriğinden başlayalım.

Kutu İçeriği:

Bize gelen Samsung NX1'in kutusunun üzerinde yazan Almanca yazılardan dolayı ürünün Almanya'dan geldiğini anlıyoruz. Oldukça şık dizayn edilmiş ve ürünün resiminin olduğu siyah ağırlıklı kutunun kapağını açtığımızda bizleri NX1 Body, Şarj aparatı ve data kablosu ile standart omuz askısı karşılıyor. Kutu içinden ekstradan pil için BC4NX03 şarj aparatı çıkmıyor.

Kapağı açtığınızda hızlı kurulum klavuzunun bulunduğu bir kutuyla daha karşılaşıyoruz.

Tasarım:

Samsung NX1 aynasız bir fotoğraf makinesi olmasından dolayı rakip DSLR cihazlara göre biraz daha ince yapıda. Magnezyum alaşımlı gövdesi ise ürünün "ömür boyu" kullanımını sağlayacak kadar sağlam yapıda. Bu ürünün en öenmli özeliklerinden birisi ise toza ve suya dayanıklı olması. Suya dayanıklı derken bunu su altında fotoğraf çekme olarak lütfen algılamayın. Yağmurlu ortamlarda ve su sıçramalarına karşı bir mukavemet sağlıyor.

Arka kısımda yer alan 3 inç boyutunda yukarı aşağıya açı yapabilen AMOLED ekranı kamerayı başınızın üstünde ya da göz hizasının altında tuttuğunuz zamanlarda size oldukça yardımcı oluyor. Bu ekranın ön tarafa doğru dönmediğini belirtelim. Özellikle kendi videolarını çeken kişiler için oldukça önemli olan bu özelliğin olmaması en ufak bir sorun oluşturmuyor. Lakin ürünü kablosuz oalrak telefonunuza bağlayabiliyor ve 2. ekranı elnizde taşıyarak çekimleri yapıyor, videoları duraklataibliyorsunuz. Bu bağlantının nasıl yapıldığını incelememizin ilerleyen bölümlerinde okuyabileceksiniz.

Samsung NX1'in birçok noktasında farklı işlevlere yarayan butonlar yer alıyor. Dilerseniz onlara bir göz atalım. Arka kısımda üste elektronik vizörün (otomatik, sürekli açık, sürekli kapalı) ayarlamasının yapıldığı EVF tuşu bulunuyor. Aynı düzlemde tam ters tarafta ise Wi-Fi ağının açılıp kapatıldığı bir tuş bulunuyor.

Arka kısmın sağ tarafında ise menülerin ve fotoğrafların arasında hızla geçiş yapmamızı sağlayan dönen bir buton bulunuyor. Onun altında AF odak noktası ile ilgili tuş bulunuyor. Sağ altındaki küçük beyaz nokta kameranın o anda meşgul olup olmadığının bildirimini kullanıcısına belirtiyor. Menü tuşuna Arayüz başlığı altında ayrıca değineceğiz. Fn tuşu ile makinenin tüm ayarlarını ekrandan görebiliyor ve hızlıca düzenleyebiliyorsunuz.

Alt tarafta ise dönen bir navigasyon tuşu var ve tam ortasında ise Ok tuşu var herşeyi seçmemizi sağlıyor. Videoda ise duraklatma işlevi görüyor. Onların altında ise çektiğimiz fotoğraflara ulaştığımız tuş ile silme işine yarayan tuş bulunuyor.

Makinanın üst tarafında ise tam bir bayram havası var. Üst tarafta açıkçası yok; Yok!

NX1'in sağ tafaındaki dönen tuşla istediğiniz seçim modunu tercih edebiliyorsunuz. Ortadaki butona tıklarsanız kilitleniyor, yani muadil ürünler gibi basıpta değiştirmek zorunda değilsiniz.

Auto: Adından da anlaşılabileceği üzere otomatik çekim modunu kullanmak istiyorsanız bunu tercih edebilirsiniz. 

S Modu: Bu moda NX1'i aldığınızda Samsung telefonlardan alışık olduğumuz HDR, Hareketli Manzara, Güzellik, Gece, Hvai Fişek, Gün Batımı, Hareketli Fotoğraf çekimleri gibi öodları kendiniz seçebiliyorsunuz.

P ve M Modu: Bu modlarda fotoğraf makinenizin tüm ayarlarını kendiniz yapabilyorsunuz. Özellikle Manuel Moduyla birlikte fotoğraf makinesinde yapamayacağınız değiştiremeyeceğiniz hiç bir özellik bulunmuyor. Enstante hızından beyaz dengesine kadar her türlü özelliği buradan kendiniz geliştirebiliyorsunuz.

C1 ve C2 modları: Bu modları kendiniz için özelleştirebiliyorsunuz. Örneğin C1 için hareketli, C2 için düşük ışık ayarlamalarını atayabiliyorsunuz. Kısacası size kendi oluşturduğunuz modlara hızlı erişim sağlıyor.

Bu tuşların hemen yanında LCD ekran yer alıyor. Özellikle dış çekimlerde müthiş işe yarayan LCD ekranın ışığının da olduğunu hatırlatalım.

Samsung'un NX1'in yan tarafına bir döner buton daha koyduğunu görüyoruz.

Buradan da çekim modlarını, tek çekim, sıralı çekim, çok hızlı sıralı çekim, otaomatik süreli çekim ve BKT modu bulunuyor. BKT nedir derseniz onu da dilimiz döndüğünce açıklmaya çalışalım. Bu çekim modunda fotoğraf çektiğinizde makine 3 bazen daha fazla farklı çekim pozlama değerlerinde fotoğraflar çekiyor ve sizde hangisi en iyiyse onu tercih ediyorsunuz. Yani şöyle;

Samsung NX1'in kendi hafızası bulunmuyor. Bundan dolayı çekim yapmak için mutlaka bir SD karta ihtiyacınız var. Bu noktada size naçizane tavsiyem en az 64 GB'lık orijinal Samsung bir kart tercih etmeniz olacaktır. Kart giriş yeri makinenin hemen sağında yer almaktadır.

NX1'in sol tarafında ise USB 3.0, HDMI, mikrofon ve kulaklık girişleri bulunmaktadır. 

At kısmında ise çıkarılabilir 1860 mAh pil bulunmaktadır. Samsung NX1 hem şarj aparatı hem de USB'den şarj edilebilmektedir. 

Arayüz ve Menü

Bize gelen ürün Almanca olduğu için öncelikle ürünü Türkçe yapmak istedik ama diller seçeneğinde Türkçe yoktu. Acaba güncelleme mi yapmak gerekiyor dedik ve ürünü iLinker.exe programını bilgisayarımıza kurarak 1.0.0'dan 1.0.3'e güncelledik ama dil seçeneği malesef gelmedi. Samsung'a da nasıl yapılır diye sorduk ama sağlıkl bir cevap alamadık. O yüzden menülerin ekran görüntüleri İngilizcedir ama ülkemizde satışı yapılan ürünlerin hepsi Türkçe'dir.

Menü tuşuna bastığımızda 4 ana menüden oluşan bir ayar seçeneği karşımıza çıkıyor. Fotoğraf kısmından fotoğraf ile ilgili tüm ayarları yapabiliyor AF mdounu nasıl çalışması gerektiğine karar veriyor, kaç megapiksel fotoğraf çekmek istediğimizi seçebiliyor, Beyaz ayarı ve resim düzenleme modunu aktif hale getirebiliyoruz.

Hemen altında ise video ayarlarını yapabildiğimiz menüye geçiyoruz. Burada video çekim çözünürlüğünü ayarlayabiliyoruz. Bu makine daha önce belirttiğimiz gibi gerçek çözünürlükte 4K video çekim yapabiliyor. 

  • 4096x2160 (24p)
  • 3840x2160 (25p)
  • 1920x1080 (50p)
  • 1920x1080 (25p)
  • 1920x1080 (24p)
  • 1280x720 (50p) video çözünürlüklerinden birini seçebiliyorsunuz.

Hızlı kayıt, yavaş kayıt gibi seçenekleri süreli şekilde yapabiliyorsunuz. Sesle ve görüntü kalitesiyle ilgili ayarlarda bu kısımda bulunuyor.

Bir alt kısımda ise kişisel ayarlamaları yapabileceğimiz bir kısım bulunuyor. ISO ayarlarının hangi aralıklarda çalışacağından tutunda BKT modunda hangi pozlama değerlerinin giriş yapılacağına kadar en ince ayarlar burada yer alıyor. Bu işlerle pek ilgilenmiyorsanız hiç girmek istemeyeceğiniz ayarlar kısmı burasıdır.

En altta ise NX1'in genel ayarlarını yapabileceğimiz seçeneği görüyoruz. Bu seçenek ile ekranın ne zaman kapanacağına, ses çıkartma şekline, çekim sonrası fotoğrafları görmek isteyip istemediğimize kadar birçok ayarı yapabilyoruz.

Ekstra Aparatlar:

Samsung NX1 kullanacaksanız bu noktada kendinize çok iyi bir lens almalısınız. Bize gelen ürün yanında kendi lensi ve ekstradan flaş ışığı vardı. 

  • Samsung 16-50mm F2-2.8 S ED OIS 
  • SEF 580A Flaş

Samsung NX1 ile Wi-Fi Bağlantısı Oluşturma:

Samsung NX1'de en hızlı Wi-Fi bağlantısı 802.11/ac bağlantısını kullanıyor. Sizde Galaxy Note 4 gibi bu desteğe sahip bir telefon ile bu NX1'i birbirine bağlayıp kameranızı uzaktan kontrol edebilirsiniz. Öncelikle yapmanız gereken şey çok basit. Google Markete gidip Samsung Camera Manager uygulamasını yüklemeniz gerekiyor. (Uygulamayı buradan yükleyebilirsiniz).

Daha sonra NX1'in yukarıda belirttiğimiz ayarlar kısmından Wi-Fi'yi açın. Telefondaki uygulamayı açın ve Tara butonuna tıklayın. Kamera bulunacak ve eşleştirilecek. Bundan sonra artık telefonunuz sizin kameranız oluyor. Bu işlem gerçekten çok basit

Bağlantı kurulduktan sonra aşağıdaki gibi bir menü ekranı karşınıza çıkıyor. Remote Viewfinder seçenekğine tıklayarak telefonunuzdan kameraya ulaşabiliyorsunuz.

Tüm bu işlemlerden sonra telefonunuz artık NX1'in resmen vizörü oluyor.

NX1 ile Canon D70 karşılaştırmamızı henüz incelemdiyseniz kameranın fotoğraf performansını farklı çekim modlarında görmek için incelememizi değerlendirebilirsiniz. Ürün ile çektiğimiz bazı özel fotoğrafları ise sizinle paylaşmak istiyoruz. Fotoğrafların üstlerine tıklayarak orijinal hallerine ulaşabilirsiniz. 

Aşağıdaki fotoğraf çok düşük ışıkta gece çekilmiştir.

Sonuç:

Samsung'un NX1 kamerası bizi gerçekten tek kelimeyle şaşırttı. Şu ana kadar incelediğimiz en başarılı kamera olan NX1, DSLR makineden aynasız bir ürüne geçemeyi düşünenler için en iyi seçeneklerden biri olarak göze çarpıyor. 

Fiyat olarak muadil DSLR ürünlerden bile daha uygun fiyata satılan NX1'in agresif bir fiyatla (3.999 TL) piyasaya giriş yaptığını görüyoruz. Bu bağlamda Samsung'un yeni kamerasından beklentilerininde fazla olduğunu görmekteyiz

Özellikle düşük ışıkta yaptığı çekim kalitesi ile bizi bizden alan Samsung NX1 fotoğraf makinesi en iyiye servet ödemeden kavuşmak isteyenler için tek tercih gibi görünüyor. Geniş bir lens seçeneğine sahip NX1'in 16-50mm F2-2.8 S ED OIS lensi ile mükemmel bir uyum sergilediğini görüyoruz.

Ayrıntya indikçe kaliteyi daha yakından görebildiğiniz Samsung NX1'in sensör boyutu ise 368.95mm2 (23.50mm x 15.70mm) ile karşılaştırdığımız Canon 70D'den (337.5mm2 (22.50mm x 15.00mm)) daha büyük bir sensöre sahip olduğunu görmekteyiz. 

Anlat anlat bitiremeyeceğimiz özellikleri ile NX1'i incelemeden ve değerlendirmeden asla fotoğraf makinesi almayın...

İşte Altın Apple Watch
Panasonic 4K video kaydı gerçekleştiren Lumix DMC-G7’yi duyurdu
Microsoft Teams için harika özellik: Toplantılarda istediğiniz dili konuşabileceksiniz
Sonraki Haber