Nokia 'Lumia 800' 'Windows Phone 7.5' - Video İnceleme

Nokia ilk Windows Phone'lu telefonlarından Lumia 800'ü inceledik!

Lumia 800 ilk bakışta klasik Nokia telefonları andırıyor fakat özellikleri açısından fazla etkileyici diyemeyiz. Nokia, Windows Phone havuzuna Lumia 800 ile atladı. Lumia 800 Nokia'nın ilk Windows Phone deneyimiydi. Tasarımını genel olarak N9'dan alıyor. Nokia'nın eski işletim sistemlerini yaşatma isteğinden kurtulup yeni bir adım attığı çizginin ilk ürünü olarak satışa çıkmıştı.

Amerika ve Avrupa pazarı için yeni bir çizgi olan Nokia Lumia ne yazık ki Amerika pazarında çok ilgi görmedi. Çünkü Amerikalı müşteriler pahalı buldukları bu telefonu almak yerine daha büyük ve benzer özelliklere sahip Lumia 900 için beklemeyi daha iyi bir seçenek olarak görüyorlardı. Lumia 900 de Nisan ayında satışa çıkmıştı. Ancak Nokia'nın Symbian telefonlarındansa Lumia 800 de bir seçenekti.

Görünüş olarak Lumia 800 tam bir Nokia telefonu ve bunu iyi anlamda söyleyebiliriz. Nokia uzun bir süre arka arkaya birçok hatalar yaptı fakat en iyisi 800 oldu. Lumia 800 kaliteli materyallerden yapılmış elde tutuş rahatlığı sunan bir akıllı telefon olarak karşımıza çıkıyor.


Yumuşak geçişlere sahip köşeleri ve metal yapısıyla üstten ve alttan bataryaya erişim bulunmuyor. Her zamanki gibi mikro USB girişi kaplanmış. Güç butonu ve ses tuşları yan yana konumlanmış.

Telefonun tasarımı konusunda söyleyeceklerimiz bu kadar, genel olarak tutuşu rahat ve güzel. Lumia 900'ün 4.7 inç ekranının yanında 800 3.7 inç ekran boyutuyla geliyor. Yine de iPhone'dan (3.5 inç) büyük diyebiliriz. Boyutları daha küçük olsa da dokunmatik özellikleri oldukça iyi ve işlevsel çalışıyor.


Mikrofonun telefonun alt kısmına yerleştirilmesi  güzel sonuç veriyor. Bir çok telefonda mikrofon telefonun arka kısmında yer alıyor. Samsung da bu konudaki suçlulardan biri.

Burada küçük bir not düşmek istiyorum. Nokia Lumia 800'ün şarj olma süresi bize biraz uzun geldi. Nokia şarj adaptörleri genel olarak aynı olmasına rağmen Lumia 800'ün bataryası bazı dezavantajlara sahip görünüyor. Eğer aynı tecrübeyi siz de yaşarsanız telefonu değiştirmenizi tavsiye ediyoruz.

Ekran özelliklerine gelecek olursak, 3.7 inç ekran Gorilla Glass teknolojisiyle kaplanmış ve Super AMOLED ekran kullanılmış. Gorilla Glass sayesinde telefonun ekranı kırılma çizilmelere karşı daha dayanıklı diyebiliriz. 800'ün ekranı Nokia'nın en iyi ekran deneyimlerinden birini yaşatıyor.


Nokia'nın Super AMOLED ekranı LCD'den daha canlı renklerde görünüyor. AMOLED ekranın siyah renklerdeki kalitesi zaten biliniyor. Ancak LCD ekranlara oranla direk güneş ışığında daha çok zorlandığını söyleyebiliriz.

480x800 piksel ekran çözünürlüğü 3.7 inç ekranı düşündüğümüzde çok kötü görünmüyor, fakat yine de daha iyi olabilirdi. Lumia 800 Windows Phone 7.5 (Tango) işletim sistemiyle geliyor. Ayrıca güncelleştirmelere açık değil. Google Android kullanıcılarına ekranları ve kullanıcı ara yüzüyle istedikleri gibi değiştirme imkanı verse de Nokia kullanıcıları baştan bu dezavantajı kabul etmeleri gerekiyor. Ayrıca Nokia'nın kendi uygulamaları ve bazı oyun seçenekleriyle geliyor.

Nokia Lumia 800'de Android market gibi geniş bir uygulama marketi bulunmadığından önceden telefonda gelen uygulamalar önemli bir konu. Bazı Microsoft uygulamaları telefon ile gelen uygulamalar arasında yer alıyor, örneğin Internet Explorer 9, Xbox Live, Bing Maps, Word, Excel, PowerPoint ve OneNote.


Ayrıca Nokia Maps, Nokia Transport ve Nokia Drive uygulamaları da bulunuyor. Nokia, Apple ya da Android cihazlardaki gibi adım adım navigasyon uygulaması bulunmuyor. Son olarak ücretsiz müzik indirme seçenekleri de kullanışlı görünüyor.

Özelliklerden çok fazla beklentinizin olmaması iyi olur. Genel olarak Windows Phone telefonlarıyla aynı özelliklere sahip. Lumia 800 1.4 GHz tek çekirdekli Qualcomm MSM8255 işlemci, 512 MB RAM, 16 GB dahili hafızaya sahip. Mikro SD kart girişi bulunmuyor ve Bluetooth 2.1, kulaklık girişi, GPS genel özellikleri arasında geliyor. Ayrıca 8 MP kameraya sahip.

Nokia son zamanlarda kameralarıyla biliniyor. Özellikle 41 MP telefonundan sonra Lumia 800 gibi orta derece bir telefonda 8 MP kamera bizi şaşırtmıyor. Bir çok HTC telefonundan ve iPhone'dan daha iyi bir kameraya sahip. 8 mega piksel kamera ve 720p video kayıt kapasitesini yanında hızlı ve işlevsel bir kamera uygulamasına sahip. F2.2 Carl Zeiss optikler ve çift LED flaş Nokia'yı özel kılan özelliklerden biri.

Hızlı pozlar yakalayabileceğiniz bu telefon kullanım amacına göre tercih edilecek telefonlardan diyebiliriz. Düşük ışık altında ve iç mekan resimlerinde de Galaxy Nexus ile karşılaştırıldığında daha iyi sonuçlar veriyor. Ancak Nokia Lumia 800'de görüntülü konuşma sağlayan ön kamera bulunmuyor.,


800
'ün ses kalitesi iyi ve telefon görüşmelerinde pürüzsüz sonuçlar alıyoruz. Veri aktarımı duruma göre değişiyor fakat orta derecede diyebiliriz. Ancak cihaz yüksek hızlı HSPA+ 3G ve 4G LTE teknolojilerini desteklemiyor. 1450 mAh batarya iPhone'lardaki gibi değiştirilemez özellikte geliyor.


Nokia telefonun 9.5 saat konuşma ve 6.5 saat video süresine sahip olacağını belirtiyor. Bu rakam bizim tecrübe ettiğimizin biraz üstünde rakamlar fakat gün içinde şarj etmeden kullanmamızda herhangi bir sorun yaşanmıyor. Yani özellikleri gibi batarya da bizleri etkileyemedi.

Son olarak Windows Phone 8 telefonların yanında Lumia 800 eski nesil telefonlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak kamera ve bazı özellikleri açısından tercih edilebilir bir telefon. Ayrıca Nokia uygulamaları da kullanışlı ve işlevsel diyebiliriz. Düşük kalite video çekimi ve ön kamera bulunmaması gibi dezavantajları bulunsa da kullanım amacına göre tercih edilmesi gereken bir telefon diyebiliriz.

Telefonun +artı özelliklerine göz gezdirelim;
  • Canlı ve kaliteli AMOLED ekran
  • Şık tasarım ve sağlam ekran
  • Kullanışlı Nokia ve Microsoft uygulamaları
  • Windows Phone 7.5'in kolay kullanılabilen ara yüzü

Telefonun -eksi özelliklerine göz gezdirelim;

  • Ön kamera yok
  • Mikro SD kart girişi yok
  • Tek çekirdekli işlemci ile düşük performans
  • Düşük video kalitesi
  • HPSA+ ya da 4G desteği yok
  • Yazılım yükseltme seçeneği yok

Sözü daha fazla uzatmadan hemen videolu incelememize geçelim;

Asus Transformer Prime için Android 4.0 güncellemesi çıktı
2012 'de beklenen telefonlar, mobil dünya ve değerlendirme
Bak işine Samsung, Apple rakiplerine yine fark attı
Sonraki Haber