Klavye delikanlısına 66 hafta hapis cezası; aynısı başınıza gelmesin
İngiltere'de bir adam siber flaş suçlamasını kabul ettikten sonra 66 hafta hapis cezasına çarptırıldı.
Nicholas Hawkes, ülkede Çevrimiçi Güvenlik Yasası kapsamında suçtan hüküm giyen ilk kişi oldu. Siber flaş (cinsel organların istenmeyen fotoğraflarının gönderilmesi) 31 Ocak'ta İngiltere ve Galler'de yasaya göre yasaklandı.
Savcı Hannah von Dadelzsen yaptığı açıklamada, "Siber flaş, mağdurlar üzerinde kalıcı bir etki bırakan ciddi bir suçtur ancak çoğu zaman düşüncesiz 'şaka' veya zararsız bir şaka olarak göz ardı edilebilir" dedi. “Fiziksel dünyada bunun için sonuçlarla yüzleşmeyi bekleyebilirsin ancak bu, suçlarını çevrimiçi işleyen suçlular için de geçerli: bir ekranın arkasına saklanmak seni kanundan saklamaz."
Basildon, Essex'ten kayıtlı seks suçlusu Hawkes, şubat ayı başında cinsel organlarının fotoğrafını 15 yaşındaki bir kıza ve bir kadına gönderdiğini itiraf etti. Fotoğrafın ekran görüntülerini alan kadın durumu polise bildirdi. Siber flaş mağdurları, bu tür suçları bildirdikten sonra Cinsel Suçlar Yasası uyarınca ömür boyu anonimlik kazanıyor.
Klavye delikanlısına 66 hafta hapis cezası; aynısı başınıza gelmesin
Hawkes, 12 Şubat'ta alarma, sıkıntıya veya aşağılamaya neden olmak için cinsel organların fotoğrafını veya videosunu iki kez gönderme suçunu kabul etti. Salı günü cezası verilene kadar gözaltında tutuldu. Hawkes, siber suçlardan dolayı bir yıl, önceki bir emri ihlal etmekten ise 14 hafta hapis cezasına çarptırıldı. Geçen yıl 16 yaşın altındaki bir çocuğa maruz kalmaktan ve cinsel ilişkiye girmekten suçlu bulundu ve toplum kararıyla cezalandırıldı.
Diğer bazı yargı bölgelerinde siber flaşa karşı benzer yasalar vardır. İskoçya 2010'da yasakladı ve Kuzey İrlanda da geçen yıl aynı şeyi yaptı. Singapur bunu 2019'da suç haline getirirken, Avustralya'da bu uygulama bazı durumlarda yasa dışıdır. ABD’de Kaliforniya, Virginia ve Teksas da dahil olmak üzere bazı eyaletler de siber flaşla mücadele etmek için harekete geçti.