Işık Tabanlı İlk Mikro işlemci Geliştirildi

MIT Çalışanları Işıkla İletişim Kuran Mikro işlemci Geliştirdi

Massachusetts Institute of Technology (MIT) ışıkla iletişim kuran bir mikro işlemci üretmeyi başardıklarını açıkladı. Bu işlemci üzerinden geçecek olan verilerin ışık yoluyla iletilmesini hedefleyen bu proje, uzun bir çalışma sürecinin ardından başarıyla tamamlandı ve araştırmayı yapan ekip, bu yeni nesil mikroişlemci ile ilgili teknik verileri açıkladı.

Işık Tabanlı İlk Mikro işlemci Geliştirildi

Ekibin geliştirdiği işlemci, 2 çekirdekte toplamda 70 milyon transistör ve 3x6 mm ölçülere sahip olan çip üzerinden 850 foton bileşeni içeriyor. Bu mikro işlemci, seri üretim sırasında sorun yaşanmaması adına yüksek performanslı bilgisayar çipleri üreten GlobalFoundries tarafından hazırlandı.

Verileri fiberoptik ile iletecek olan yeni nesil mikro işlemci milimetre karelik alanda 300 Gbps veri aktarımı sağlayacak ve bu geleneksel elektrik kablosu içeren işlemcilere kıyasla 50 kat daha fazla veri anlamına geliyor.

I/O kısmında ışık ile veri transferi sağlayan tek çip olan bu mikro işlemci, bit başında sadece 1.3 pikojul enerji tüketiyor. Bu değer ise saniyede 1 terabit seviyesinde veri aktarımında 1.3 Watt tüketim olarak hesaplanabilir. Bu ölçümde verinin 10 metre mesafe alıp verilmesi baz olarak alındı.

Bu tür işlemcilerin gelişen teknolojide kendine çok ciddi bir yer alması bekleniyor. Otonom araçlar, mobil cihazlar ve tıbbi alanlarda gecikme süresiz olarak tabir edilebilecek şekilde veri transferi sağlanması bu tür sektörlerde veri trafiğinin üst düzey hızlarla sağlanabilmesini mümkün kılacak.

LeBron James'ten Gear VR için 12 dakikalık sanal gerçeklik filmi
Asus UX305 LA Ultrabook Video İnceleme
WhatsApp popüler yazıyor özelliğini değiştiriyor, bunu çok seveceksiniz
Sonraki Haber