Intel, Thunderbolt 5 ile tüm sınırları aşmayı hedefliyor

Dünyanın en önemli çip ve işlemci üreticilerinden biri olan Intel, Thunderbolt 5 tanıtımıyla bir kez daha gözleri üzerine çekti.

Intel tarafından geliştirilen yüksek hızlı giriş/çıkış teknolojisi olan Thunderbolt, birçok teknolojiyi birleştirerek son kullanıcıya sunmaktadır. USB, DisplayPort ve PCIe gibi teknolojileri tek bir bağlantı noktası ve kablo üzerinde bir araya getiren bu teknoloji sayesinde, Type-C portu gibi popüler portlarla birçok cihaza tek bir bağlantı ile erişim sağlamak mümkün hale geliyor.

Intel, Thunderbolt teknolojisinin yeni neslini duyurdu: Thunderbolt 5. Bu yeni nesil, Thunderbolt 4'ün iki katı hızında, yani 80 Gbps çift yönlü bant genişliği sunuyor. Ayrıca, video yoğunluğundaki uygulamalar için bant genişliğini geçici olarak 120 Gbps'ye çıkaran Bandwidth Boost özelliği de bu yeni nesille birlikte geliyor. Thunderbolt 5'in getirdiği bir diğer yenilik ise PCI Express veri hızında iki kat artış. Bu da depolama ve harici grafik işlemlerini daha hızlı gerçekleştirmemize olanak tanıyor.

Intel, Thunderbolt 5 ile tüm sınırları aşmayı hedefliyor

Thunderbolt 5, USB4 V2, DisplayPort 2.1 ve PCI Express Gen 4 gibi endüstri standartlarına dayanıyor. Bu sayede önceki Thunderbolt versiyonlarıyla ve USB ile tam uyumluluk sağlıyor. Daha enerji verimli bir yapıya sahip olan bu teknoloji, 240 watt'a kadar güç sağlama kapasitesine sahip. Bu, bir dizüstü bilgisayarı şarj etmek ya da harici bir GPU'yu çalıştırmak için yeterli enerjiyi sağlayabilir.

İçerik üreticileri, oyuncular ve profesyoneller için bant genişliği ihtiyaçları hızla artmaktadır. Yüksek çözünürlüklü ekranlarda düşük gecikmeli görsellerle çalışmak ve giderek daha büyük video ve veri dosyalarıyla uğraşmak isteyen kullanıcılar için Thunderbolt 5, gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlandı. Bu, en talepkar uygulamalar için gerekli olan performansı ve bant genişliğini sağlıyor.

Logitech’in yeni masaüstü kamerası içerik üreticilerinin rüyalarını süsleyecek
Acer yeni monitör modelini satışa sundu
Efsane oyun sonunda film oluyor
Sonraki Haber