Huawei tam bağımsızlık için bir adım daha atıyor
ABD yasaklarından sonra ciddi darbeler alan Huawei kararlı adımlarla ayağa kalkıyor. Şirket şimdi çip problemini de çözeceği bazı adımlar atıyor.
ABD, ulusal güvenlikle ilgili endişelerden dolayı geçen yıl Huawei'yi ticari kara listeye almış ve yakın olduğu ülkelerin 5G iletişim şebekelerine Huawei ekipman kurmaması için uluslararası bir çalışma başlatmıştı. Sonuç olarak, Huawei, bir önceki yıl boyunca 18 milyar doların üzerinde harcadığı ABD tedarik zincirine artık erişemez hale geldi. Bununla da kalmayıp şirketin Google tarafından geliştirilen yazılımları bile kullanması yasaklandı. Tam bir yıl sonra, ABD Ticaret Bakanlığı, ihtiracatı engelleyen kuralda bir değişiklik yaptı.
Huawei kendi çiplerini üreteceği bir fabrika kuruyor!
ABD ihracat kuralı değişikliği, Huawei'nin kendi tasarladığı 5nm Kirin yongalarına erişmesini engelliyor. Bu durumda Huawei de artık kendi yonga setlerini üretmek zorunda. Apple dahil olmak üzere çoğu büyük şirket gibi, Huawei de çip tasarımlarını TSMC gibi üretimhanelerde üretiyordu. ABD'nin Huawei'ye çip teslimatını yasaklamasından önce Huawei, TSMC'nin Apple'dan sonra en büyük ikinci müşterisiydi. Ticari kara listeye yerleştirildiğinden beri Huawei, kendi yazılımını ve donanımını yapmayı öğrendi.
Bugün, Digitimes'tan Huawei Çin Wuhan'da kendi çip üretim fabrikasını açmak için kolları sıvadı. Üretimin 2022'den itibaren aşamalar halinde başlaması bekleniyor. Huawei'nin HiSilicon ünitesi kesinlikle 5nm Kirin 9000 gibi yüksek güçlü yongalar tasarlama yeteneğine sahip. Sonuca baktığımızda tüm bu yasaklar Huawei'nin kendisini geliştirmesine yol açmış görünüyor.