HD kalitesi nedir, ne anlama gelir?

Her gün televizyonlarda, bilgisayar başında gördüğümüz, duyduğumuz HD harfleri ne anlama geliyor, ne işe yarıyor diye merak ettiniz mi ?

Her gün televizyonlarda, bilgisayar başında gördüğümüz, duyduğumuz HD harfleri ne anlama geliyor, ne işe yarıyor diye merak ettiniz mi ? Gelin isterseniz bir teknolojik gelişme olarak piyasaya sürülen ve reklamları yapılan HD özelliğinin detaylarını, ne işe yaradığını etraflıca bir inceleyelim.

HD kalitesi nedir ?

HD harfleri ingilizce’de High Definition kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türkçe kelime karşılığı Yüksek Tanımlı yani daha kaliteli ve yüksek çözünürlüklü görüntü veya yüksek netlik anlamlarına gelmektedir. Tıpkı sinema salonlarında izlediğimiz, her detayın en ince ayrıntısına kadar görülebildiği, gerçekçi ve net görüntüleri evlerimize kadar getiren HD teknolojisinin normal televizyonlardan farkını basitçe şu şekilde açıklayabiliriz;

Normal bir görüntünün “piksel” adı verilen küçük noktalardan oluştuğunu hatırlayın. Görüntünün bir tek karesini oluşturabilmek için, pikseller ekranda enine hatlar halinde yayınlanırlar ve bunlara Scan Line (görüntü hattı) adı verilir. Bu sistemlerde standart görüntü 525 hattan oluşur. Buna karşılık tek bir HD resim karesi, 720 progressive (720p) hattan veya 1080 interlaced (1080i) hattan oluşur. Bu sayede bir tek HD görüntü karesi oluşturulurken izleyiciye daha fazla ayrıntı aktarılır, bu da görüntünün daha kaliteli olmasını sağlar. HD kalitesi ayrıca 16:9 görüntü formatıyla da yüksek bir görüş açısı sağlar. Aslında çoğu film karesi 16:9 oranında çekildiğinden HD, standart görüntü oranına göre (4:3) kayıpsız bir izleme keyfi sunar.

Yeni nesil pek çok televizyonda ekran boyutları ve nokta sayısı olarak 1080i (1440 x 1080i), 720p (1260 x 720p) gibi boyutlardan bahsedilir. Basit bir şekilde bunların anlamlarını açıklamak gerekirse dikdörtgen şeklindeki bir ekranın yatay konumdaki uzun boyunda 1440 nokta, dikey konumundaki kısa boyunda ise 1080 nokta bulunmaktadır. Bu noktaların her birine pikseldenmekte ve ne kadar fazla piksel varsa o kadar net görüntü oluştuğu düşünülmelidir. Parantez içinde sayıların yanındaki i ve p harfleri ise teknolojinin türü hakkında bize bilgi vermektedir. “i” Harfi Interlaced anlamına gelmekte yarım nokta sıralarıyla ikinci bir sıranın birleşerek görüntü oluşturduğunu bildirmektedir. “p” Harfi ise sıranın tam şekilde görüntü verdiğini ifade etmektedir.

Daha açık bir şekilde ifade edecek olursak;

Interlaced tarama yöntemi önce tek sayılardaki (1, 3, 5, 7 gibi) hatları ekrana yerleştirir ve akabinde çift sayılardakileri (2, 4, 6, 8 vb.) ekrana doldurmaya başlar. Bu yöntem 1080 adet hattın tamamı doldurulana kadar iki geçiş yapılmasını gerektirir.

Progressive tarama yöntemi ise ardışık bir şekilde 720 enine hattı doldurarak bütün resmi bir anda görüntüler. Bu nedenle Progressive tarama Interlaced taramaya göre saniyede iki katı fazla kare görüntüleyerek aynı zaman içerisinde daha zengin görüntü sağlar. Bütün resim için yalnızca bir tarama işlemi yeterli olmaktadır, resimler daha belirgin ve parlak olabilmekte ve genellikle Interlaced tarama sistemlerine atfedilen görüntüde titreşim durumunu ortadan kaldırır.

Full HD nedir ?

Full HD, bir çözünürlük ifadesidir. Açılımı Full High Definition olarak tanımlanır. Türkçe’de “yüksek çözünürlüklü yayın” anlamına karşılık gelir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi televizyondaki görüntü, piksel adı verilen noktacıkların bir araya gelmesiyle oluşuyordu. Bu noktacıklar ne kadar fazla olursa, görüntünün kalitesi ve netliğide o derece iyi olur. Örneğin Full HD LCD televizyonlarda 1920 sıra ve 1080 satır piksel bulunur. Bu sayededaha fazla piksel ekrana sığdırılarak ve sıkıştırılmamış dijital video ile elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler sayesinde ekranda ciddi bir derinlik, keskinlik ve olağanüstü renkler oluşur. Buda izleyicilere eşsiz bir deneyim sunar. Full HD, şu an için teknoljinin ulaştığı en son noktadır. Ancak bazı LCD televizyonlarda bulunan Full Ready ibaresi ile karıştırılmamalıdır.

Full HD ile HD Ready arasındaki fark nedir?

Bazı LCD televizyonların üstünde bulunan Full Ready veya HD Ready ibaresi o televizyonun yüksek çözünürlükte yayını alacağını ancak gösterim esnasında Full Hd televizyonlar kadar performans sergilemeyeceği anlamına gelir. Bu tip televizyonlar HD yayın standartının giriş sınıfını temsil etmektedir. Full Ready veya HD Ready logosu taşıyan televizyonlar en fazla 720 piksel çözünürlükte yayını gösterebilir. Oysa ki Full Hd televizyonlarda en düşük standart 1280×720 pikseldir ve bir yayının HD (High Definition) kabul edilmesi için en az bu çözünürlüğü desteklemesi gerekmektedir.

HD yayının çözünürlüğü ister 1280×720, ister 1920×1080 piksel olsun, HD bir televizyon bu yayını sorunsuz olarak gösterecektir. Ancak eğer yayın1920×1080 piksel bir HD yayınsa ve televizyon da HD Ready bir televizyonsa,cihaz yayını kendi desteklediği 1280×720 boyutuna göre otomatik ayarlayacağından görüntü kalitesinde Full HD bir televizyona oranla küçük bir düşüş olacaktır. Bu yayın halen High Definition standardında normal televizyon yayınına göre çok daha kaliteli bir yayın olacaktır ancak Full HD bir televizyonun gösterdiği kalitede bir yayın da olmayacaktır. Bu nedenle 1280×720 çözünürlükte bir HD yayını tam performansla ve hiç kayıpsız seyretmek için HD Ready değil, Full HD bir televizyon alınması önerilir.

HD kalite film nedir ? HD yayın nedir?

Günümüzde HD teknolojisi, yayıncılık anlayışının ulaştığı son noktalardan biri olarak kabul edilmektir. HD size daha kaliteli görüntü, ses ve izleme keyfi sağlar ancak HD yayınlara ve filmlere ulaşabilmek için gerek yayıncı kuruluş gerekse kullanıcı tarafından daha gelişmiş cihazlar kullanılması gerekmektedir.

Alışılmış televizyon yayını standartlarının yaklaşık 4 katı kadar daha kaliteli görüntü sunan HD yayınların başlamasıyla, evlerimize gelen HD kalite filmler aynı zamanda bize daha geniş bir görüş açısı (16:9 geniş ekran) sağlar. Bu sayede; örneğin bir futbol maçını seyrederken standart yayına göre sahanın daha geniş bir bölümünü görebiliriz. HD kalite yayınsadece görüntü kalitesini iyileştirmekle kalmaz, çeşitli ses standartlarını destekleyerek yüksek kaliteli ses iletimine de imkan sağlar.

HD kalite ses nedir ?

Sabit ve cep telefonlarında HD kalite ses teknolojisi sayesinde gürültülü ortamlarda bile sesiniz karşı tarafa rahatça ve net bir şekilde iletilebilmektedir. HD ses, sesinizin telefonda arka plandaki gürültü ve seslerden ayrıştırılarak karşı tarafa çok daha net iletilmesini sağlayan ve kullanıcılara çok daha doğal bir ses deneyimi sunan yepyeni bir teknolojidir. HD ses özelliğindenyararlandığınızda çok daha canlı ve net ses kalitesi, gürültülü ortamlardabile telefon görüşmelerinizi rahatça yapabilmenize olanak sağlamaktadır. Normalde telefon görüşmeleri 300 Hz ile 3.4 kHz gibi kısıtlı bir aralıkta iletilir. HD ses ise bu aralığı 50 Hz ile 7 kHz arasına taşımaktadır. Daha geniş bir aralık, tek bir kanala daha çok ses dalgasının sığdırılabilmesi demektir.

Aynı durum televizyon yada internet ortamında karşımıza Dolby Digital Ses Yayını olarak çıkabilir. Dolby® Digital ses yayını, surround ses teknolojisinde en yüksek kaliteli formattır ve video özelliklerinden kalite yitirmeden belirgin çok kanallı audio özelliği sağlar. HD-DVD formatını bilgisayarınızda Dolby® Digital ile dinlemek evde Home-Theatre izlemekle aynı kalitede bir izleme keyfi sağlar.

AMD ekran kartlarında güncellemeye gidiyor
İyi özelliklere sahip uygun fiyatlı 10 tablet bilgisayar
Grok kullanıcılarına müjde, uygulaması çıkıyor
Sonraki Haber