Hayata damgasını vurmuş 12 bilgisayar!
Haberimizde bilgisayar tarihinde önemli rol oynayan 12 bilgisayarın listesini bulabilirsiniz.
İnsanların vazgeçilmezi bilgisayarlar gün geçtikçe daha da gelişiyor. Bu cihazlar hayatın her alanında kullanılıyor ve olmazsa olmazlardan. Teknoloji geliştikçe bilgisayarlarda her geçen seneyle beraber büyük oranda değişiyor ve gelişiyor.
Teknoloji dünyasında gelmiş geçmiş en büyük keşfin bilgisayarlar olduğunu söyleyebiliriz. Artık ceplere kadar giren bilgisayarların, büyük bilimsel problemleri çözmekte, yığınlarca veriyi depolamakta ve çok daha fazla özellikleri ile insan hayatını kolaylaştıran vazgeçilmez bir cihaz halini aldılar.
Geçmiş tarihe bakıldığı zaman bilgisayarların, bu alanda birçok icatlara ve kitaplara yer verildiğini görebilirsiniz. Bu haberimizde sizlere bilgisayar tarihinde önemli rol oynayan 12 bilgisayarın listesini sunacağız.
Sonraki sayfalarımızda bilgisayar tarihinin en önemli bilgisayarlarını inceleyebilirsiniz. |
Harvard Mark I
İlk bilgisayarlar, hesaplamalar için mekanik parçalardan faydalanıyorlardı ve Harvard Mark I de bunlardan biriydi. 1944'de tamamlanan bilgisayar, 5 ton ağırlığındaydı ve komutları kağıt kartuşlar yoluyla alıyordu.
ENIAC
Dünyanın ilk elektronik genel amaçlı bilgisayarı olan ENIAC, tam olarak programlanabiliyordu. Yaklaşık 27 ton ağırlığındaki bilgisayar, önceki bilgisayarlardan da daha hızlıydı.
Manchester Baby1948'de işler hale getirilen deneysel bilgisayar, Williams Tube adı verilen yeni teknolojiyi test etmekte kullanılıyordu. Bu katot ışın tüpü, bir bellek olarak kullanılıyordu - bu sayede programları bilgisayar belleğine yüklemek mümkün oluyordu.
UNIVAC I
İlk ticari bilgisayar olan UNIVAC I, Remington Rand'ın (silahlarıyla ünlü olan Remington ile aynı şirket) bir kolu için üretilmişti.
IBM System 360
Bugün geliştirilen programlar, birçok bilgisayarda çalışabiliyor. Ancak ilk bilgisayarlarda bu durum biraz farklıydı, bir bilgisayar için geliştirilen program, sadece o bilgisayarda çalışıyordu. IBM System 360 ise bu durumu değişiren bilgisayar olarak değerlendiriliyor. Makinenin farklı modelleri, birbiriyle uyumluydu ve aynı programı çalıştırabiliyordu.
Dynabook
1968'de Alan Kay tarafından tanıtılan prototip bilgisayar, klavye ve ekranı aynı cihaz üzerinde bir araya getiriyordu. Sadece bir prototip olsa da, bugünkü tablet bilgisayarlar Dynabook'a çok şey borçlu.
Apple II
70'lerde ortaya çıkan kişisel bilgisayarlardan en etkileyicisi, Apple II'ydi. Üretimi 1993'lere kadar devam eden bilgisayar, yaklaşık 6 milyon satış yapmayı başardı.
IBM 5150
IBM 5150, kendi başına büyük bir yenilik getirmese de, sahip olduğu güçlü 8088 işlemcisi ve disket sürücüsüyle bir PC'den beklenen her şeye sahipti.
Compaq Portable
1983'de piyasaya sürülen bilgisayar, kullanıcıların bekleyebileceği her özelliğe sahipti. Boyutu ise zamanı için oldukça küçüktü.
Apple Macintosh
Macintosh, grafiksel işletim sistemine sahip olan ilk bilgisayar olmasa da, bunu ilgi çekici hale getiren ilk bilgisayardı.
Compaq LTE
İlk notebook bilgisayarı olduğunu söyleyebileceğimiz Compaq LTE, bir disket sürücüye ve sabit sürücüye sahipti. Compaq LTE'nin sahip olduğu bu şekil, bir gün masaüstü bilgisayarlarını geride bırakacak bir ün kazanacaktı.
Intel ATXATX, tabi ki bir bilgisayar değil Intel tarafından belirlenen bir "form faktör" idi: Anakartın boyutunu, vida yuvalarının ve çeşitli bileşenlerin nerede olacağını belirliyordu. Ancak ATX'in önemi, bilgisayarların gelişimi açısından oldukça yüksek. ATX sayesinde bugün farklı üreticiler, farklı bilgisayarlarda kendi donanımlarını ve kendi işletim sistemlerini sunmuyorlar - işletim sistemleri ve donanım konusunda tutarlılık sağlanıyor.