Cep telefonu suya düşerse ne yapılmalı?
Siz cep telefonunuz sıvı ile temas ettiğinde ne yapacağınızı biliyor musunuz?
Mobil cihazlar hayatımızın vazgeçilmez parçaları haline geldiler. Yıl 2012, mobil cihazlar vazgeçilmezin de ötesine giderek hayatımızdaki en önemli aksesuar haline geldi, ilköğretim'den başlamak üzre ülkemizde ve tüm dünyada hemen hemen her bireyin bir tane cep telefonu bulunuyor.
Hal böyle olur ve böyle bir dünyada yaşıyor olunca ister istemez kaçınılmaz sonlar da yakın oluyor. Her zaman sakındığımız, değerli cep telefonlarımızın başına gelen kötü kazalar herkesin canını sıkabilir. Bu önemli ve en çok karşılaşılan kazalardan birisi de cep telefonumuzun su veya türevlerinin bulunduğu bir kaba veya çukura düşmesidir.
Bu olay mobil cihazlarımıza büyük zarar vermektedir. Günümüzde çok sık rastladığımız bu olay yani sıvı teması'nın zararı şuradan gelir. Su bildiğiniz üzre son derece iletken bir maddedir, mobil cihazlarımızın sıvı ile tamamının temas etmesi demek parçalar arasındaki elektriğin eşit bir şekilde cihazın her yerine dağılması demektir, bu da cihazımızı kısa devre dediğimiz olayla karşı karşıya bırakacaktır. Genellikle kısa devre yapan telefonlar hiç bir şekilde açılmaz. Fakat bazı cihazlarda kurtarma şansımız oldukça yüksek, kurtarma için neler yapabiliriz isterseniz hep birlikte bakalım.
Siz cep telefonunuz sıvı ile temas ettiğinde ne yapacağınızı biliyor musunuz?
Öncelikle mobil cihazlarımız istenmedik bir şekilde sıvı ile temas ettiğinde çok hızlı bir şekilde sıvı ile temasını kesmeli, yani cihazımızı hemen düştüğü yerden almalıyız. Ne kadar hızlı ve kontrollü bir şekilde sıvı ile teması bitirirsek cihazımız için o kadar iyi olacaktır, yani hızlı davrandığımızda sıvının mobil cihazımızın içine kadar sokulmasına engel olabiliriz.
Mobil cihazımızın sıvı ile temasını kestikten sonra hemen çalışı vaziyette olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Eğer cihazımız hala çalışır vaziyette ise çok hızlı bir şekilde güç düğmesinden cihazımızı kapatmalıyız, hatta bazı cihazlarda yapamasak da(iphone) bataryayı sökmeliyiz. Mobil cihazımız sudan çıkartıldığında zaten kapalı konumda idi diyerek bataryasını sökmemezlik etmeyin. Bataryanın sökülmesi cep telefonumuzun kısa devre yapmasını engellemek içindir.
Cihazımızın parçalara ayırma işlemini tamamladıktan sonra, ulaşabileceğimiz tüm detaylara ulaşarak cihazımızı kurulayalım. Sıvı ile temas etmiş cihazımızın üzerinde su damlalarını hemen detaylıca bir şekilde temizledikten sonra önemli aşamalardan birisine geçiyoruz.
Bu aşamada ise internette bir çok kişi tarafından farklı öneriler gelen kurutma aşamasına geliyoruz. Bizim sizler için önereceğimiz yöntemde pirinç'in yardımını alacağız. Orta büyüklükteki bir kase veya torbaya mobil cihazımızın rahatlıkla içine gömüleceği yoğunlukta pirinç koyalım. Pişmemiş çiğ pirincin nem alma özelliği bulunmaktadır. Yani bu demek oluyor ki pirinç mobil cihazımız içinde yer alan nemi emerek ortadan kaldıracaktır.
*Mobil cihazımızı ortalama olarak en az 1 gün pirinç dolu kap veya torbada bekletmemiz gerekiyor.
Ortalama 1 günlük uzun bekleyişin ardından mobil cihazımızın bataryasını tekrar takıp açmayı deneyebiliriz. Hasarın büyük olmadığı durumlarda bu yöntem muhakkak işe yaramıştır. Eğer telefonunuz veya mobil cihazınız açılıyor ise şansınız var denilebilir. Eğer sonuç negatif ise hemen üzülmeyin, mobil cihazınız için bu yöntemi denedikten sonra kurtarılma şansı hala %80'lerde seyrediyor. Hemen yetkili bir servisin yolunu tutmalısınız.
*Unutmadan, sıvı teması sadece mobil cihazlarda değil tüm elektronik aletlerde kullanıcı hatası olarak geçer ve bu nedenden ötürü garanti kapsamı dışında kalır. Ürününüz kasgolu ise herhangi hasar veya kusura karşı ürününüzü tamir ettirebilir veya gerektiğinde yenisini temin ettirebilirsiniz.