Beklenen babayiğit 3D'den çıktı
Dünyada devrim olarak nitelenen 3 boyutlu printerı çok düşük maliyetlerle üretme başarısı gösteren Ankaralı LTS Teknoloji Grup,seri üretim için gün sayıyor.
Gelişmiş ülkelerde henüz maliyetleri 15 bin ila 250 bin dolar arasında olan 3-D printerı 2 bin 500 dolara kadar çekme başarısı gösteren Ankaralı LTS Teknoloji Grup, seri üretim için gün sayıyor.
Grup Başkanı Talat Sam, yıllar süren AR-GE çalışmaları sonucu üretmeyi başardıkları TeTe adlı 3D printerın tüm testleri başarıyla geçtiğini kaydetti.
Eğitim, sağlık, mimari ve endüstri gibi çok sayıda sektörde ezber bozacak bir buluş olarak nitelediği 3D printerın, 2023'de dünya devi olmayı hedefleyen Türkiye'nin en önemli yatırımlarından biri olacağını ifade eden Talat Sam, şunları söyledi:
"Özellikle ABD’de bu konuyla ilgili önemli çalışmalar yapılıyor. Hatta son zamanlarda yurtdışında 3 boyutlu yazıcı kullanılarak otomobil bile yapıldığını görüyoruz. NASA, geçtiğimiz günlerde astronotların uzay istasyonlarında kullanılması gereken parçaları üretebilmeleri için uzaya 3 boyutlu yazıcı gönderdi. Yani artık geleceğin teknolojisi 3 boyutlu yazıcılardan geçiyor. Dünyayı, hatta uzayı bile artık onlar şekillendirecek. Bizler de bu gelişmelerin gerisinde kalmamalıyız. İmkanlarımızı sonuna kadar kullanarak bu alanda yeni gelişmelere imza atmalı ve ülke ekonomisine katma değer sağlamalıyız. Ülkemizde ne yazık ki herkes otomotiv babayiğidinin peşinde. Bizce gerçek babayiğitlik 3 D printerı bu maliyetlerle tamamen yerli teknoloji ile üretmekte. Biz bunu başardık. TeTe için yaptığımız inovasyon ve AR-GE çalışmaları sonucunda çok önemli bir ekonomi dergisi tarafından yapılan en yenilikçi ürün sıralamasında dünya genelinde 20'nci olduk. Bu nedenle ben de yetkililere şu çağrıda bulunuyorum. Otomotivin babayiğidine değil, geleceğin teknolojisi olan ve tüm dünyayı şekillendirecek 3 D babayiğidine destek olun.”
LTS Teknoloji Grup Başkanı Talat Sam, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının AR-GE çalışmaları yapan işletmelere özel Teknolojik Ürün Yatırım Programı'nın (TEKNOYATIRIM) seri üretim için umut ışığı, motivasyon kaynağı olduğunu kaydederek, "Şimdiye kadar bu yolda hiçbir maddi yardım almadan ilerledik. İhtiyaç duyduğumuz destek Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından geldi. Şu an seri üretim için gün sayıyoruz. Çok önemli görüşmeler yapıyor, sonuca yaklaşıyoruz. yakında her evde tamamen yerli üretim 3D'ler girecek" dedi.
Türkiye’de bir ilk olan ve teknolojik ürünlerin üretimine yönelik yatırımların destekleneceği TEKNOYATIRIM programında büyük işletmelerde 2 milyon, orta ve küçük işletmelerde ise 10 milyon lira civarında üst destek limitleri sunuluyor.