Akıllı gözlük Google Glass inceleme
Google'ın akıllı gözlüğü Google Glass incelemesi haberimizde!
Uzun bir bekleyişten sonra nihayet Google'ın süper gözlüğü Google Glass, kullanıcılarıyla buluştu ve ilk izlenimler gelmeye başladı. Anlaşıldığı gibi nihayet Google Glass gibi küçük bir cihazın nasıl çalıştığı ve tam olarak özelliklerinin ne olduğu ortaya çıkıyor.
Teknik Özellikler
Genel olarak gözlüğün özellikleri şu şekilde:
- Burna oturan kısımla çerçeve her surata oturacak şekilde ayarlanabilecek,
- İki farklı ebatta ekstra burun ayarı seçeneği olacak,
- 2,5 metreden 63,5 cm genişliğinde HD formatında görüntüye eşdeğer ekran çözünürlüğü sunacak,
- 5 megapikel fotoğraf çekimi,
- 720 piksel video kayıt,
- Kemik iletimi teknolojisiyle ses aktarımı,
- Wi-Fi (802.11b/g) ve Bluetoothn bağlantı özellikleri,
- 12 GB kullanılabilir bellek, Google bulut erişimi ile 16 GB'a kadar yükseltme,
- Hangout (video konferans) ve video kayıt gibi özellikler betaryayı daha hızlı tüketecek içerikler olacak,
- Micro USB kablosu ve şarj aletiyle sunulacak. USB bağlantısı şarj aletiyle uyumlu olacağı için kaybedilmemesi önemli,
- Bluetooth özelliği olan her telefonla uyumlu olacak,
- MyGlass uygulaması Android 4.0.3 veya üstündeki işletim sistemlerini gerektirecek. Uygulama sayesinde GPS ve SMS kullanılabilecek.
Sonraki sayfalarda Google Glass'ın özelliklerini ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.
Google Glass'ın ekranı Google'ın iddiasına göre 8 metre ileriyi rahat gösteren, 25 inç çözünürlüklü bir ekran ile eş değer özelliğe sahip ve kulaklık içine gömülmüş küçük bir projektör ile çalışır. Ayrıca 720p video yakalama yeteneğine sahip gözlükte fotoğrafta çekebileceğiniz 5 megapiksel kamera mevcut.
Bunların yanısıra verilerinizi depolamak için Google bulut depolama ile senkronize edilmiş ve kullanıcılara 16 GB depolama alanı sağlıyor. Google Glass üzerinde hoparlör ve ses jakı bağlantı noktası var. Ses kafanın içindeki kemikler yoluyla titreşimler gönderen bir iletim dönüştürücüsü ile kullanıcıya aktarılıyor.
Google Glass, Wi-Fi 802.11b / g ve Bluetooth 4.0. uyumlu bağlantılar ile geliyor.
My Glass uygulaması
My Glass uygulaması, akıllı telefon ve Google Glass arasındaki bağlantıyı ve kontrolü sağlar. Google Glass'ta bir mobil anten yada GPS izleme yok gibi onun için Google Glass ile SMS göndermek veya almak istiyorsanız My Glass uygulaması bir veri bağlantısı veya GPS kullanmak için oldukça önemli. Google Glass Wi-Fi ve Bluetooth üzerinden telefonunuza bağlantı kuracaktır.
EKRAN
Gözlük olarak kullanılan Google Glass'da gözün önüne gelen küçük bir ekran monte edilmiş. Ancak çok yakın mesafeden nesnelere odaklanmak neredeyse imkansız. Onun için Google Glass göz arkasındaki retina üzerine görüntüyü doğrudan aktarıyor.
Akıllı sanal HUD kaplama aslında oldukça basit bir işleme dayanmaktadır. Yarı saydam bir prizma üzerinde, Google Glass içinde bulunan bir mini projektör ile bu işlem gerçekleşiyor. Prizma yarı saydam olduğu için, göz içine geçmek için düzenli ışık sağlar ve projektörün görüntüsü kullanıcının retinasının içine yansıtılır.
Aşağıda özelliklerini infografik olarak inceleyebilirsiniz.
SES
Ses tutkunlarının Google Glass'ta en çok ilgilendiği özellik kesinlikle Google Glass'ın kulağa takılan ses için kemik iletimi kullanılmasıdır.
Google Glass'da kullanılan teknoloji, iç kulağa kemikler yoluyla titreşimler göndererek çalışır. Genellikle ses dalgaları enerjiye maruz kaldığında titreşir ve kulak zarına kulak yoluyla ses dalgaları aktarılır.
Touchpad
Navigasyon her zaman Google Glass için önemli bir konu. Tuşları veya dokunmatik ekran olmadan, ekran seçenekleri ve ayarları kontrol etmek zor olacaktı. Neyse ki Google Glass bu önemli işlevsellik için kamera arkasında sağ tarafta, bir touchpad eklemiş. Touchpad silme, paylaşım ve daha da gelişmiş menü seçenekleri için kullanılır.
Capture button
Google Glass ile anlık görüntü almak için bir kes basılabilir kulaklığın sağ tarafına küçük bir yakalama düğmesi konumlandırılmış. Bu düğmeye bir saniye basılı tutulduğunda 10 saniyelik video kaydı başlıyor.
YAZILIM
Google Glass akıllı gözlük adında olduğu gibi göze takılarak kullanılıyor ve kullanıcıya cihazdan bilgi aktarılıyor. Ancak asıl özelliğinde yazılım yer almaktadır.
Sesli komutlar
Kullanıcılar Google Glass kullanırken cihazı yönlendirebileceği ve kolaylık sağlayacak sesli komut özelliği bulunuyor. Video ve fotoğraf çekimi için zaten bir düğme bulunuyor ancak tembellik hissettiğiniz zamanlarda "tamam Glass" diyerek gözlükle anlık görüntü alabilir veya görüntülerin önizlemesini yapabilirsiniz. "Ok Glass" özelliği ile 10 saniyelik videoları da ses komutuyla başlatabilirsiniz. Daha uzun videolar için touchpad özelliğiyle menüden dokunarak başlatabilirsiniz.
"Ok Glass" özelliği ile Bluetooth üzerinden bağlanarak SMS ve mobil aramalar için akıllı telefonunuza erişebilirsiniz.
Android/Google Now
Android Jelly Bean işletim sistemiyle ile çalışan akıllı telefonlar veya tabletlerde uyumlu Google Now özelliği Google Glass'ta da olacak. Şu anda, Google Now, takvim randevuları, uçuş bilgileri ve yerleri, spor sonuçları, hisse senedi fiyatları ve hava tahminleri, Gmail ve etkin web geçmişi güncellemeleri içeriyor.
Timeline Cards
Google Glass tarafından yapılan ve alınan tüm eylemler Glass'a etkileşim yapan ana arayüzü olarak çalışan bir zaman çizelgesi, yerleştirilir.
Aşağıda bu özelliği gösteren videoyu izleyebilirsiniz.