Yeni bir yıldızın doğuşu görüntülendi!

Gökbilimciler iki radyo teleskoptan aldıkları görüntülerle yeni bir yıldızın doğuşunun en kritik evrelerine tanıklık etti.

Gökbilimciler iki radyo teleskoptan 18 yıl arayla aldıkları görüntülerle yeni bir yıldızın doğuşunun en kritik evrelerine tanıklık etti. Bu genç yıldız Dünya'dan 4 bin 200 ışık yılı uzakta ve yuvarlak bir toz bulutuyla çevrili.

Bu toz bulutu, yıldızın oluşumunu sağlayan sıcak, iyonlaşmış rüzgar döngüsünü yavaşlatıyor ve onun uzayarak toz bulutunu kesen bir çizgi oluşturmasına yol açıyor. New Mexico çölüne yerleştirilen 27 antenli gözlemevi Very Large Array tarafından yakalanan bu görüntüler ve yıldızın oluşum sürecini anlatan makale Science adlı bilim dergisinde yayımlandı.

Makaleyi kaleme alan ekibin başkanı, Meksika'daki Ulusal Özerk Üniversite öğretim üyelerinden Carlos Carrasco-Gonzales, görüntüler için "Muazzam bir karşılaştırma" diyor. 1996 verilerinde belirlenen küçük yuvarlak rüzgar, 18 yıl sonra 2014'de "belirgin bir şekilde uzamış bir döngü" haline geliyor. Bebek yıldız Güneş'ten 300 kat daha parlak ve adı da W75N(B)-VLA2.

Ekipten Hollanda Leiden Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Huib van Langevelde yıldızın bundan sonra iki kutuplu bir döngüsel oluşuma evrileceğini söylüyor. 2009 yılında bir başka grup gökbilimci bu yıldızın bulunduğu bölgede büyük ölçekli bir manyetik alan olduğunu ve bu alanın yıldızın çevresini saran alanla aynı hizada olduğunu saptamıştı.

2014 görüntüsü ise, 18 yıl içinde oluşan uzamış döngüsel oluşumun da bu manyetik alanla aynı hizada olduğunu gösterdi, bu da manyetik etkinin yıldızın oluşmasında hayati bir rol oynadığı yorumuna yol açıyor.

Gökbilimciler yıldızın oluşumunun ileri evrelerini izleyerek Güneş benzeri yıldızların oluşumu konusunda çok daha detaylı bilgiler edineceklerini düşünerek heyecanlanıyorlar.

Türkiye'yi 'Ebabil' temsil edecek!
2014’ün ilginç tasarım örnekleri
Instagram yeni bir özelliği daha test etmeye başladı
Sonraki Haber