Yapay zeka ne zaman öleceğinizi söyleyecek!

Yapılan bir araştırmaya göre, yapay zekanın kalp rahatsızlığı olan bireylerin ne zaman öleceğini tahmin edebildiği görüldü. Detaylar haberimizde.

Yapay zeka ne zaman öleceğinizi söyleyecek!

Yapılan bir araştırmaya göre, yapay zekanın kalp rahatsızlığı olan bireylerin ne zaman öleceğini tahmin edebildiği görüldü. Yazılım kan testlerini analiz etmeyi ve kalp atışını takip etmeyi öğrendi. Bu sayede toplanan verilerle kalbin ne zaman duracağı tahmin etmek mümkün olabiliyor. Araştırmayı gerçekleştiren, Birleşik Krallık Tıbbi Araştırma Konseyi‘nden (MRC) bir grup bilimci, bu teknolojinin hastaların hayatını kurtarabileceğini ifade etti.

Araştırma üzerindeki çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, akciğer hipertansiyonu olan hastalar üzerinde inceleme yapıyordu. Akciğerlerdeki yüksek kan basıncı, kalbin bazı kısımlarına zarar veriyor. Bu hastalığa yakalanan hastaların yaklaşık olarak üçte biri, teşhisten sonra 5 yıl içinde yaşamını kaybediyor.

Tedavi için kullanılacak olan ilaçlar, damarlara direkt enjekte edilen iğneler ve akciğer nakli ile bu hastalık tedavi edilmeye çalışılıyor. Ancak doktorların hastanın ne kadar yaşamı kaldığına dair bir bilgi sahibi olması, hangi tedavi yönteminin uygulanacağını seçmek için oldukça önem arz ediyor.

 

Yapay zeka, geçmiş hasta verilenden faydalanıyor.

Yapay zekanın yazılımına 256 hastanın kalp emarı ve kan testi sonuçları gösterildi. Her kalp atışında hastaların kalbinin 30 bin farklı noktasındaki hareketler ölçüldü. Bu veriler, 8 yıllık hasta kayıtları ile birleştirildiğinde yapay zeka hangi anormalliklerin hastanın hayatını kaybedeceğine işaret ettiğini algılayabilir hale geldi. Böylelikle yazılım beş yıl sonrası için tahminlerde bulunabiliyor. Doktorlar tecrübelerine ve verilere dayanarak tahmin yaptığında, bir yıl sonra hangi hastanın halen hayatta olacağını yüzde 60 oranında doğru tahmin ederken, yapay zeka bu konuda % 80 oranında başarı sağladı.

Konu ile ilgili çalışmalar yapan araştırmacılardan Dr. Declan O’Regan “Yapay zeka gerçekten kişiye göre tedavi sunmanıza imkan veriyor. düzinelerce farklı test sonucunu inceleyerek, her hastaya ne olacağını oldukça isabetli bir şekilde tahmin edebiliyor. Böylece yoğun bakıma ihtiyaç duyanları tespit edip en uygun tedaviyi uygulayabiliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Araştırmacı ekip, yazılımı diğer hastanelerdeki hastaların verileri üzerinde de denedikten sonra doktorların kullanımına sunmak istiyor. Araştırmacılar ayrıca diğer kalp durması durumlarında da bu teknolojinin ne derece kullanılabileceğini belirlemek üzere araştırmalar yapmaya devam ediyorlar.

Araştırmacı Dr. Mike Knapton “Bilgisayar yazılımının klinik uygulamalardaki bu etkileyici kullanımı doktorlara gelecekte hastaların doğru şekilde tedavi edilmesi konusunda yardımcı olacak. Hangi hastanın durumunun kötüye gittiği ve bir akciğer nakline ihtiyaç duyduğu belirlenebilecek. Bir sonraki adım bu teknolojiyi daha fazla hastanede test etmek.” diye konuştu.

2019'da yapay zekaya 35,8 milyar dolar harcanacak!
İlhamını doğadan alan 8 robot!
Epic Games haftanın ücretsiz oyununu belirledi, bu oyun kaçmaz
Sonraki Haber