Yapay zeka buz dağlarını insanlardan 10 bin kat daha hızlı haritalandırıyor

Bazı yapay zeka modellerinin en büyük faydalarından biri, kısa bir metin girişine dayalı olarak yalnızca berbat bir "sanat" ortaya çıkarmak için değil, sıradan veya zaman alan görevleri hızlandırabilmeleridir.

Leeds Üniversitesi araştırmacıları, büyük bir buzdağının ana hatlarını yalnızca 0,01 saniyede haritalayabildiğini iddia ettikleri bir sinir ağını ortaya çıkardılar.

Bilim insanları büyük buzdağlarının yerlerini manuel olarak takip edebiliyor. Ancak buzdağlarının alanı ve kalınlığındaki değişiklikleri veya denizlere ne kadar su ve besin saldıklarını manuel olarak takip etmek mümkün değil.

Şimdiye kadar manuel haritalamanın otomatik yaklaşımlardan daha doğru olduğu kanıtlandı ancak bir insan analistin tek bir buzdağının ana hatlarını çizmesi birkaç dakika sürebiliyor. Birden fazla buzdağı söz konusu olduğunda bu hızla zaman ve emek yoğun bir süreç haline gelebiliyor.

Yapay zeka buz dağlarını insanlardan 10 bin kat daha hızlı haritalandırıyor

Araştırmacılar, ESA'nın Copernicus Sentinel-1 Dünya izleme uyduları tarafından yakalanan görüntüleri kullanarak U-net adı verilen bir algoritmayı eğittiler. Algoritma yedi buzdağı üzerinde test edildi. En küçüğü kabaca İsviçre'nin Bern kentiyle aynı alana sahipti ve en büyüğü ise yaklaşık olarak Hong Kong'la aynı alana sahipti.

%99 doğruluk oranıyla yeni modelin, buzdağları ile deniz buzu ve diğer özellikler arasındaki farkı anlatmakta sıklıkla zorlanan önceki otomasyon girişimlerini geride bıraktığı söyleniyor. Ayrıca buzdağlarının haritasını çıkarma konusunda insanlardan 10.000 kat daha hızlı.

Elon Musk, Starlink'in yeni hedefini açıkladı!
9 günlük ara tatil uzatılacak! Öğrencilere 16 günlük tatil müjdesi!
Kredi kartıyla otomobil ve akıllı telefon alanlar yandı, yeni karar yayımlandı
Sonraki Haber