Türkiye: "Dünyanın" plastik atık merkezi! Bu veriler herkesi üzecek

Plastik atıklar tüm dünya için bir tehlike. Peki bu plastiklere neler oluyor? Türkiye başka ülkelerden çöp alıyor mu? Cevaplar sizi hem üzecek hem şaşırtacak. Devamı haberimizde.

Plastikler, doğada uzun süre çözülmeden kalabildiği için çevreye oldukça zarar veriyor. Uzmanlara göre günde 3,800 adet mikroplastik yutuyor bile olabiliriz. Her yanımız plastikle dolu. Bu plastikler doğadaki canlıların midelerinde birikerek veya bedenlerine dolaşarak ölüme yol açabiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek için birçok yöntem uygulanıyor. Hatta son dönemlerde plastik ürünler yerine geri dönüşümlü plastik ürünlerin kullanılması, geri dönüşüm kutularına farkındalık yaratma çabaları da bu yöntemlerden biri.

Devletlerin plastiklerden kurtulmak için başvurduğu bir başka yöntemse ‘atık ticareti’ oluyor. Atık ticareti, bir ülkenin başka bir ülkeye çöplerini satması veya almasıyla yola çıkılan bir eylem. Türkiye’de bu atık ticaretinde Avrupa’dan en çok çöp ithal eden ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye'nin çöp alma macerası da aslında çok da eski değil. 2018 yılının başında İngiltere’den yoğun miktarda çöp satın alarak başlıyor. Bunun sebebi çöplerin geri dönüştürülmesinin daha az maliyetli olması.

Son verilere bakacak olursak Türkiye, 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere'den toplam 659,960 ton plastik atık ithal etti. 2019 yılında Avrupa'dan Türkiye'ye gelen plastik atık miktarı 582,296 tondu. 1 yılda plastik atık ithalatı yüzde 13 arttı. Yeterli denetimlerin olmaması, gümrük geçişlerinde bilimsel temelli çalışmaların yapılmaması, atık içeriklerinin tam olarak ne olduğu bilinmemesi büyük sorunlara yol açıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu plastik sorununa karşı herhangi bir veri sunmuş ve sorulara yanıt verebilmiş değil.

Hangi ülkeler Türkiye’ye atık ithal ediyor?

Türkiye’ye birçok Avrupa Birliği ülkesinden, plastik atık geliyor. Britanya, Almanya, İngiltere ve İsveç ülkemize en çok plastik atık gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Gelen tonlarca plastik atıklar ise ülkenin dört bir yanına dağıtılarak tehlike saçıyor.

Detaylarına indikçe yeni bilgiler öğrendiğimiz ‘atık ithali’ni sizler için özetlemeye çalıştık. Peki sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

NASA, Curiosity'nin Mars'da bulduğu önemli "Su" verilerini hakkında açıklama yaptı!
Hem İlginç hem de "Korkunç" olan 10 garip gezegen! [Part 1]
Netflix Türkiye’den WWE İle ilgili büyük müjde: Canlı yayınlar başlıyor!
Sonraki Haber