Türkiye Antarktika'da danışman ülke olacak!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, Antarktika Projesi'nde danışman ülke statüsüne geçebilme yolunda önemli bir aşama tamamlandığını...
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Bakanlık görevinde, Antarktika'da kurulacak Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü'nün, Türkiye'nin gelecekte Antarktika'da bilimsel, teknolojik, ekonomik ve siyasal boyutlarıyla söz sahibi olması açısından büyük önem taşıdığına belirten Özlü, hiçbir ülkeye ait olmayan kıtada 53 ülke bayrağının dalgalandığını söyledi.
Dünyadaki buzulların %90'ına ve tatlı su rezervlerinin %70'ine sahip Antarktika'nın, dünya nüfusunun kurtuluşu olarak görüldüğüne dikkati çeken Özlü, Türkiye'nin Antarktika'da bilimsel araştırma üssü kurma çalışmalarının tam gaz devam ettiğini söyledi.
Özlü, bu kapsamda 1. Ulusal Antarktik Bilim Seferi'nin, 9 bilim insanının katılımıyla 26 Şubat-4 Nisan'da gerçekleştirildiğini hatırlatarak, 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi'nin de 15 Şubat-1 Nisan 2018'de yapılacağını bildirdi.
Özlü, Madrid Çevre Protokolü'nün yürürlükte olduğunu ve ülkelerin bu protokolü imzalamaları gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
Madrid Çevre Protokolü'nün TBMM'de kabul edilmesiyle ilgili kararın mayıs ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak ulusal nitelik kazanması uluslararası camiada takdirle karşılandı. Bu ay başında, Antarktika Antlaşmalar Sistemi Sekreteryası tarafından ülkemizin Madrid Çevre Protokolü'nü imzaladığı bilgisi, tüm Antarktika Andlaşmalar Sistemi'ndeki danışman ve gözlemci ülke üyelerine resmi olarak bildirildi. Böylelikle Antarktika Projesi'ndeki nihai amacımız olan danışman ülke statüsüne geçebilmek yolunda önemli bir aşama tamamlanmış oldu.