Şok! BioNTech içi Pfizer'e dava açıldı!

Şirket bugün yaptığı açıklamada, Moderna'nın mRNA aşı teknolojisi patentlerinin ihlali iddiasıyla Pfizer ve BioNTech'e dava açtığını duyurdu.

Moderna CEO'su Stéphane Bancel yaptığı açıklamada, "Bu davaları, öncülüğünü yaptığımız, yaratmaya milyarlarca dolar yatırım yaptığımız ve COVID-19 pandemisinden önceki on yılda patentini aldığımız yenilikçi mRNA teknoloji platformunu korumak için açıyoruz" dedi.

Moderna, 2020'de pandemi sırasında engelsiz bir halk sağlığı müdahalesine izin vermek için patentlerini uygulamayacağını söyledi. Şirket yaptığı açıklamada, düşük ve orta gelirli ülkelerde hala patent uygulamayı planlamadığını söyledi. Ancak, “fikri mülkiyet haklarına saygı duymasını” beklediğini söylediği Pfizer ve BioNTech'ten sonra geliyor. Başvuruda şirket, "Moderna, pandemiyi mümkün olan en kısa sürede sona erdirme çabalarından uzaklaşmamak için patentlerini daha erken iddia etmekten kaçındı" dedi.

Şok! BioNTech içi Pfizer'e dava açıldı!

Moderna davanın aşı bulunabilirliği üzerinde büyük bir etkisi olmayacağını, ticari olarak Comirnaty olarak bilinen Pfizer / BioNTech aşısını piyasadan kaldırmayı düşünmediğini söyledi. Moderna'nın baş hukuk yetkilisi Shannon Thyme Klinger yaptığı açıklamada, "Moderna, Pfizer ve BioNTech'in, Comirnaty'nin Moderna'nın patentli teknolojilerini sürekli kullanımı için Moderna'yı telafi etmesini bekliyor" dedi.

Yasal başvuruda Moderna, Pfizer / BioNTech'in mRNA aşısının iki unsurunu kopyaladığını iddia etti. İlki, mRNA'da aşının vücutta çalışabilmesi için vücudun aşıya saldırmasını önleyen kimyasal bir modifikasyon. Alman CureVac şirketi tarafından yapılan COVID-19 aşısı gibi bu tür modifikasyonu içermeyen mRNA aşıları çok daha az etkilidir.

İkincisi, aşıların vücudu tanıması için eğittiği virüs parçası - her iki şirketin aşıları, virüsün insan hücrelerine nüfuz etmesine izin veren kısmı olan tam koronavirüs spike proteinini hedefliyor. Moderna, yasal başvurusunda, farklı bir koronavirüs olan MERS araştırmasına dayanan tam bir spike protein içeren aşılar üzerinde patentleri olduğunu söyledi.

Pfizer / BioNTech ayrıca CureVac tarafından patent ihlali nedeniyle dava edildi. Moderna da ayrıca davalarla karşı karşıya: biyoteknoloji şirketleri Arbutus Biopharma ve Genevant Sciences, mRNA'yı paketleme ve vücuda verme yöntemi konusunda dava açtı. Başka bir biyoteknoloji şirketi olan Alnylam, benzer bir teknoloji üzerinden hem Pfizer / BioNTech hem de Moderna'yı dava ediyor.

En pahalı 15 uzay görevi ve programı!
Yapay zekayla Atatürk’ü canlandırdılar! Tüyleriniz diken diken olacak!
Microsoft Teams için harika özellik: Toplantılarda istediğiniz dili konuşabileceksiniz
Sonraki Haber