Satürn'ün halkası yok olacak!

NASA'da görev alan bilim insanlarının yaptığı çalışmaya göre, Satürn ikonik halkasını kaybediyor. İşte detaylar!

NASA tarafından yapılan çalışmaya göre, Satürn onu diğer gezegenlerden ayıran en ikonik özelliği olan halkasını kaybetmek ile karşı karşıya. Yapılan açıklamaya göre, 100 milyon yıl içinde Satürn'ü çevreleyen halka yok olacak. 

Söz konusu olayın yaşanmasının nedeni ise halkayı oluşturan toz ve buz parçalarının Satürn'ün manyetik alanı nedeniyle gezegene doğru çekilmesi. 

NASA Cassini uzay aracı ile Satürn hakkında pek çok tahmini değiştiren bilgiler edinmişti.  Peki Satürn, Dünya'ya yakın olsaydı nasıl olurdu? Yaptığı gerçekçi animasyonlarla sosyal medyada tanınan 'Yeti Dynamics' adlı kullanıcı, çalışmaları için NASA bilgi arşivi, Cassini ile Voyager uzay araçlarının çektiği fotoğraflar ve Uluslararası Astronomi Birliği'nin veri tabanından faydalanarak ortaya havalı görüntüler çıkarıyor.

Satürn'ün halkası yok olacak!

Buz parçacıklarından oluşan halkaları ile beraber Dünya'dan 9 kat daha büyük olan ve 1,3 milyar kilometre uzaklığına rağmen yeryüzünden çıplak gözle de görülebilen gaz devi Satürn'ün Ay mesafesinden saatte 130 bin kilometre hızla geçişi eşsiz bir görüntü oluşturuyor.

Animasyondaki verilere göre Satürn, olası bir geçiş sırasında tam bir dolunaydan 150 kat daha fazla ışığı Dünya'ya yansıtabiliyor. Ancak görüntüler sadece "görsel" bir olasılığa vurgu yapıyor. Çünkü yoğunluğu Dünya'dan 100 kat daha fazla olan Satürn'ün yerçekimi ve yakın bir geçiş sırasında sebep olabileceği fiziksel felaketler es geçilmiş.

Satürn gerçekten bu mesafeden geçiyor olsaydı, Ay'ın Dünya üzerindeki fiziksel etkisinden 200 bin kat daha fazlasını gösterecekti. Animasyonu değerlendiren bilim insanlarına göre, normal şartlar altında dev gezegen asla Dünya'ya bu kadar yakınlaşmayacak. 

Güneş'e en uzak cisim keşfedildi!
Geminid Meteor Yağmuru'ndan geriye bu kareler kaldı!
WhatsApp popüler yazıyor özelliğini değiştiriyor, bunu çok seveceksiniz
Sonraki Haber