Rus kozmonot uzayda geçirilen süre rekorunu kırdı

Uzay keşif tarihinde yeni bir sayfa açıldı: Bir Rus kozmonot, uzayda en uzun süre kalan insan olma unvanını kazandı.

Bu başarı, uzay araştırmalarında insanın sınırlarını zorlamanın ve bilim adına yapılan fedakarlıkların bir kanıtı olarak öne çıkıyor. Kozmonotun bu rekor kırma başarısı, uzayda uzun süreli kalışın mümkün olduğunu ve gelecekteki uzay misyonları için önemli veriler sunabileceğini gösteriyor. Bu tür başarılar, insanlığın uzaydaki varlığını genişletme ve yıldızlararası yolculuk hayallerini bir adım daha gerçeğe dönüştürme yolunda önemli kilometre taşları olarak kabul ediliyor.

Rus kozmonot Oleg Kononenko, uzayda geçirilen en uzun süre rekorunu kırdı. Beş görev üzerinden toplamda 878 günden fazla veya neredeyse iki buçuk yıl boyunca yörüngede kalarak bu büyük başarıya imza attı. 59 yaşındaki Kononenko, bu rekoru 2017'de emekli olan ve beş uzay yolculuğu gerçekleştiren vatandaşı Gennady Padalka'dan devraldı. Şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS), Dünya'dan yaklaşık 250 mil yukarıda bulunan Kononenko, geçen yıl Eylül ayında başlayan son görevinde yedi ay daha kaldıktan sonra Dünya'ya dönecek ve yörüngede geçirdiği gün sayısını 1,110'a çıkaracak.

Rus kozmonot uzayda geçirilen süre rekorunu kırdı

Kononenko, "Uzaya rekor kırmak için değil, sevdiğim işi yapmak için gidiyorum," dedi ve çocukluğundan beri kozmonot olmayı hayal ettiğini ve bu hedefe ulaşmak için çaba sarf ettiğini Rus haber ajansı Tass'a anlattı. "Uzaya uçma fırsatı, yörüngede yaşama ve çalışma imkanı beni tekrar tekrar uçmaya motive ediyor. Tüm başarılarım ile gurur duyuyorum ama insanın uzayda kaldığı toplam süre rekorunun hala bir Rus kozmonotu tarafından tutuluyor olması beni daha da gururlandırıyor," diye ekledi.

Kononenko, video aramaları ve mesajlaşma sayesinde ailesi ve arkadaşlarıyla dünya üzerinde iletişimde kaldığını, her Dünya'ya dönüşünde, en çok neleri özlediğinin tam olarak farkına vardığını belirtti. "Dünya'ya döndüğümde, yüzlerce gün boyunca çocukların babasız büyüdüğü gerçeğiyle yüzleşiyorum. Bu zamanı bana kimse geri veremez," dedi.

NASA astronotu tarafından uzayda geçirilen en fazla gün şu anda emekli Amerikalı astronot Peggy Whitson tarafından dört görevde toplam 678 gün ile kaydedilmiştir.

Bu arada, en uzun tek seferde kalma rekoru, 1990'ların ortasında Mir uzay istasyonunda 437 gün 18 saat kalan Rus kozmonot Valeri Polyakov'a ait. Amerikalı astronot Frank Rubio, geçtiğimiz Eylül ayında 371 gün yörüngede kalarak NASA astronotları için yeni bir tek seferde kalma rekoru kırdığında eve döndü.

Metroların güvenliğinden sorumlu robotun işine son verildi
Astronomi tutkunları Şubat ayında neler olacak neler!
iPhone 17 Pro'nun beklenen özellikleri ortaya çıktı
Sonraki Haber