'Robot Beyin' Dünyayı öğretecek!

Gelecekte robotlar işlerini yapabilmek için gerekli bilgileri Robot Beyin denilen tek bir çevrimiçi hizmetten alacak.

Bir robotun giysilerinizi yıkaması, halılarınızı süpürmesi için uygun veri ve yazılımlarla yüklenmesi gerekir. Gelecekte ise bir robot bu işleri yapabilmek için gerekli bilgileri Robot Beyin denilen tek bir çevrimiçi hizmetten alacak. Örnek olarak araştırmacılar, robotikçiler ve şirketler yarattıkları robotlara istedikleri yeteneği indirip kurabilecekler. Çoktan işinin başında bulunan robotlar ise tanımlayamadıkları bir şey ile karşılaştıklarında bu çevrimiçi hizmete başvurabilecekler.

Cornell, Brown ve Berkeley Üniversiteleri'nden araştırmacıların oluşturduğu bir ekibin lideri olan Ashutosh Saxena’ya göre hedefleri “robotların kullanması için oldukça iyi bir bilgi merkezi oluşturmak.” Robot Beyin’i robotların bizim nasıl konuştuğumuzu, dünyayı nasıl gördüğümüzü anlamak için kullanacakları bir Vikipedi gibi düşünün. Bunlar elbette kulağa geldiğinden daha karmaşık. Örneğin: Bir kulplu bardak, robotlar için sadece bir bardak iken, bizim için kulplu bardak özellikle kahve gibi sıcak sıvıları içmemiz için kullandığımız bir nesnedir. Robotları nesneler hakkında bizim kurduğumuz bağlantıları kurmaları için programlamamız gerekiyor.

Robot Beyin makineler için geniş kapsamlı bir bilgi ve yetenek kaynağı olmayı amaçlamış ilk tasarım değil. Avrupalı araştırmacılar RoboEarth dedikleri ve ocak ayında gösterilen benzer bir girişimde bulundular. Robot Beyin’in ise daha gidecek çok yolu var: şu anda milyarlarca görüntünün, 100 milyon nasıl yapılır kılavuzunun ve 120.000 YouTube videosunun işlenmesiyle meşgul. Neyse ki bu girişimi destekleyenler arasında Google, Microsoft ve Qualcomm gibi “sağlıklı” şirketler var. 

Kaynak: Ntv

Karahindiba bitkisinden kaucuk üretildi!
Milli 'Lazer silahı' projesinde ikinci aşamaya geçildi!
Epic Games'in bu hafta sunacağı ücretsiz oyun belli oldu
Sonraki Haber