Polaroid fotoğraftan sosyal ağa

Son dönemde ünlülerin ve markaların ilk tercihi olan Instagram bugün 1 milyarı aşan kullanıcı sayısı ile en büyük sosyal ağ olmak üzere. Kullanıcılar günde 3.5 milyar kez gönderi beğeniyor.

Vatan Gazetesi'nden Hasan Genç, bu haftaki yazısında Instagram'ın yaşadığı değişimi ve gelişimi ele alıyor. İşte o yazı:

6 Ekim 2010’da Kevin Systrom and Mike Krieger tarafından sadece iPhone’lara yüklenebilen bir uygulama olarak yayınlanan Instagram, kendi halinde basit bir fotoğraf filtre ve paylaşım uygulaması iken bugün 1 milyarı aşan kullanıcı sayısı ile en büyük sosyal ağ olmak üzere. 70’li yılların başında piyasaya çıkan ve çektiği fotoğrafın çıktısını anında veren Polaroid fotoğraf makineleri dönemin gözde teknolojisiydi. Kare şeklindeki fotoğraflar pek kaliteli olmasa da anlık çıktısının alınabilmesi büyük bir olaydı.


Yıldızı iPhone’da parladı

Instagram’ın yaratıcıları Polaroid fotoğraf makinelerinden ilham alıp Instagram’ı geliştirdiler. Kare şeklindeki nostaljik efektli fotoğraflar oluşturup anlık paylaşım imkanı sunan Instagram yayınlandıktan sonra 2 ay içinde 1 milyon kullanıcıya ulaşınca iOS platformunun popüler uygulamaları arasına girmeyi başardı. 2011’de Yılın iPhone Uygulaması seçilen Instagram henüz Android platformunda yayınlanmamıştı. Android kullanıcılarının o dönemde iPhone kullanıcılarını kıskanma nedenlerinin başında Instagram geliyordu.

Kırılma noktası


Takvimler 3 Nisan 2012 tarihini gösterdiğinde Android kullanıcıları Instagram’a kavuşmanın mutluluğunu yaşıyordu. Bu tarihten tam altı gün sonra Facebook 1 milyar dolar ödeyerek Instagram’ı satın aldığını açıkladı. 30 milyon kullanıcısı olan ve 13 kişilik bir ekibin hazırladığı bir telefon uygulamasına 1 milyar dolar ödenmesini çılgınlık olarak görenler çoğunluktaydı. Instagram’ın ekibi artık Facebook bünyesinde çalışmalarını sürdürecekti. Instagram’ın arkasında sosyal ağların kralı Facebook vardı.


Dönüşüm başladı


2013 başında 100 milyon kullanıcıya ulaşan Instagram hızlı bir büyüme sürecine girmişti ve kullanıcılara daha fazlasını sunması gerekiyordu. Aynı yıl video paylaşım ve direkt mesaj gibi özellikler sunuldu. 2013’ün sonunda kullanıcı sayısı 150 milyonu aştı. İlk logosu Polaroid fotoğraf makinesi şeklinde olan uygulama Facebook satın alana kadar sadece fotoğraf konusuna odaklanmış ve minimalist bir çizgide büyüyordu. Facebook’tan sonra minimalist çizgi terk edildi ve dev bir sosyal ağ olma yolunda dönüşüm başladı bu dönüşüm Instagram’ın logosuna da yansıdı.

Story ile uçuşa geçti

İnsanlar artık filtreli video ve fotoğraf paylaşmaktan sıkılmak üzereyken 2016 Ağustos’ta Snapchat’ten başarılı bir şekilde kopyalanan 24 saatlik hikayeler yani Story’ler Instagram’ın imdadına yetişti. Hikayelere sürekli yeni etiketler, yüz filtreleri eklendi ve 24 saatlik hikayelerin saklanmasına olanak sunan öne çıkanlar ile hikayelerin uçup gitmesi önlenmiş oldu. Instagram’a eklenen görüntülü sohbet özelliğiyle iletişim için de favori mecra olma hedefinde.

Türkler ilk 5’te

Instagram’ın en popüler olduğu ülkeler arasında ilk sırada 120 milyon kullanıcı ile ABD yer alırken, onu 67 milyon ile Hindistan, 63 milyon ile Brezilya, 59 milyon ile Endonezya ve 36 milyon kullanıcı ile Türkiye takip ediyor. Bizim aktif olmadığımız sosyal mecra zaten popüler olamazdı. Bu arada Facebook gibi Instagram da Çin’de yasaklı durumda.

Bağımlılar için kontrol

Neredeyse her hafta yeni birkaç özellik duyuran Instagram’ın hızına yetişmek oldukça zor. Aslında her yeni özellik kullanıcıların daha fazla vakit geçirmesini sağlıyor. Instagram bağımlılığından dolayı şikayet edenler ve hatta uygulamayı silenler var. 1 Ağustos’ta duyurulan yeni özellik size Instagram başında harcadığınız vakti gösterip, belirlediğiniz süreden fazla vakit geçirdiğinizde uyaracak. Instagram ve Facebook için aynı anda duyurulan bu özellik ile Instagram bağımlılığı da kontrol altına alınmış olacak.

Alışverişin yeni adresi

Instagram birçok girişimci ve işletme için de ekmek kapısı oldu. Instagram üzerinden kıyafetten takıya, ayakkabıdan süs eşyasına kadar farklı ürünlerin satışını işletme hesabı sayısı 8 milyonu geçmiş durumda. Shopping on Instagram özelliği ise işletmelere ve müşterilerine yepyeni bir alışverişi deneyimi vadediyor.

Yazının tamamını Vatan Gazetesi internet sitesinden okuyabilirsiniz.

İlk ticari insanlı uzay uçuşlarının kadrosu belli oldu
Einstein'ın genel görelilik teorisi doğrulandı
TikTok için çanlar çalıyor, 7 bin kişi işten çıkarılabilir
Sonraki Haber