Opportunity'den haber alınamıyor!

NASA'nın 2003 yılında Mars'a gönderdiği gözlem aracı Opportunity, Kızıl Gezegen'deki dev bir fırtına nedeniyle yaklaşık iki aydır Dünya'yla iletişim kuramıyor.

Geçtiğimiz günlerde büyük bir fırtınanın etkisi altına giren Mars'taki uzay araçları ile iletişim kurulamıyor. 30 mayısta başlayan ve kısa sürede tüm gezegeni ele geçiren toz fırtınası, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın emektar gözlem aracı Opportunity'yi de etkiledi.

Opportunity'den haber alınamıyor!

Etkisi yavaş yavaş kaybolmaya başlayan toz fırtınası NASA'nın 400 milyon dolar bütçe ile 2003 yılında Mars'a gönderdiği Opportunity ile irtibatın kesilmesine yol açtı. Halen iletişim kurulamayan gezegendeki aracın akibeti bilinmiyor. Nükleer enerjiyle çalışan Curiosity'nin aksine gücünü güneş enerjisinden alan Opportunity, toz fırtınası nedeniyle uzun bir süredir bataryalarını şarj edemiyor. NASA'nın yaptığı açıklamalara göre uzay aracı Dünya'ya en son 10 Haziran'da bir fotoğraf göndermiş ve kısa süre sonra NASA merkeziyle olan iletişimi tamamıyla kesmiş.

NASA ise uzay aracından yaklaşık iki aydır haber alamıyor olmasına rağmen yine de oldukça optimistik olduklarını söylüyor. Opportunity'nin fırtına öncesinde gayet sağlıklı bir durumda olduğunu söyleyen uzay ajansı, toz fırtınasının tamamıyla dinmesinin ardından büyük ihtimalle iletişimin sağlanabileceğini düşünüyor. NASA ayrıca Opportunity'nin şu anki konumunun görece sıcak bir ortama sahip olduğunu ve bu anlamda da uzay aracının soğuk konusunda bir sorun yaşamayacağını belirtiyor.


Opportunity 2004 yılında Mars'a iniş yaptı


"Mars Exploration Rover-B" (Mars Keşfi Aracı-B) ya da "MER-B" olarak da adlandırılan Opportunity, NASA'nın Mars keşif aracı programının parçası olarak 7 Temmuz 2003'te uzaya fırlatılmış, 25 Ocak 2004'te Mars'ta Meridiani Planum Platosu'na inmişti.

Bir golf aracı büyüklüğünde olan Opportunity, aslında 90 Mars günü süreceği düşünülen bir görev planlaması ile 2004 yılının Ocak ayında Mars’a inmeyi başardı. Ve 16 Şubat 2018 tarihi itibarı ile de 5.000’inci Mars gününe ulaşmış oldu.

Mumyaların formülü bulundu!
En sıcak gezegen bulundu!
YouTube'dan önemli güncelleme, tasarım değişti
Sonraki Haber