'Ölüm yıldızı HIP 85605' Dünya'yı tehdit ediyor!

Yeni bir araştırmada HIP 85605 adlı yıldızın, Güneş Sistemi'ne öldürücü kuyruklu yıldızlar gönderebileceği ortaya atıldı.

50 binden fazla yıldızın hareketlerini inceleyen yeni bir araştırma, HIP 85605 adlı yıldızın Güneş Sistemi'ne öldürücü kuyruklu yıldızlar gönderebileceğini ortaya koydu. Kuyrukluyıldız yağmurunun yaşanması için en az 240 bin yıl var.

'Nemesis' ve 'Ölüm Yıldızı' olarak adlandırılan senaryolar, Güneş Sistemi'ni ölümcül kuyrukluyıldız yağmuruna tutabilecek bir yıldızın tespit edilmesiyle yeniden gündeme geldi. Gökbilimciler, HIP 85605 adı verilen turuncu cücenin 240 bin ila 470 bin yıl içinde Güneş Sistemi'ni sarsacak bir etki oluşturabileceğini belirtti.

Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanan araştırmanın başında yer alan Almanya'nın Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden Corny Bailer-Jones, Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) bağlı Hipparchos uydusunun verilerini kullanarak, on binlerce yıldızın galaktik yörüngelerine ait simülasyon hazırladı. Araştırmada Güneş'in 6,5 ışık yılı kadar yakınına sokulabilecek yıldızların tespit edilmesi amaçlandı.

Bailer-Jones tehlikeli şekilde Güneş'e yaklaşabilecek yıldız sayısının 42 olduğunu tespit etti. Bu yıldızlar arasında bugün 16 ışık yılı mesafede olan HIP 85605'in, yüz binlerce yıl içinde Güneş'e 767 milyar ile 3.8 trilyon kilometre yaklaşabileceği tahmin ediliyor. HIP 85605'in Güneş'e yaklaşması, Güneş Sistemi'ni çevreyelen ve sayısız buzul kuyrukluyıldızdan oluşan Oort Bulutu'nu etkileyebilir. Turuncu cücenin çekim kuvvetiyle oluşacak kuvvet, binlerce öldürücü kuyrukluyıldızı Güneş Sistemi'ne gönderebilir.

NBC News'a konuşan Kansas Üniversitesi'nden Adrian Melott, kuyrukluyıldızların asteroitlere kıyasla daha yıkıcı olabileceğini ve Dünya'da geçmişten kalan dev izlerin çoğunun kuyrukluyıldızlardan kaynaklandığını söyledi. Melott, Güneş Sistemi'ni bekleyen tehdide karşı nasıl hareket edileceğini düşünmek için 240 bin yıl olduğunu belirterek, 1.6 ışık yılı mesafedeki kuyrukluyıldızların Dünya'ya ulaşabilmesi için daha da fazla vakit gerekeceğini söyledi.

Bochanski, Dünya'nın ayakta kalma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, Jüpiter'in gezegenimize büyük bir kalkan olduğunu hatırlattı. Jüpiter en son olarak 1994'te Shoemaker-Levy 9 kuyrukluyıldızını önlemişti.

Kaynak: Al Jazeera Türk

Dünyanın en eski aleti Gediz Nehri'nde bulundu!
İlk uçak gemimiz 2019'da denize inecek
Samsung Apple'ı yine tokatladı, işte 2024'ün en çok akıllı telefon satan markaları
Sonraki Haber