NASA’dan Mars Gezegeni’ne ilişkin bir önemli bir açıklama daha
Eylül ayında yaptığı açılamayla Mars’ta sıvı halde su tespit edildiğini açıklayan Nasa, Kızıl Gezegen’e ilişkin açıklamalarını sürdürdü.
Son dönemdeki açıklamalarıyla bilim dünyasını sarsan ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bu defa Mars atmosferinin akıbetine ilişkin çok önemli bir bulguyu kamuoyuyla paylaştı.
NASA’nın canlı yayında paylaştığı bulgulara göre 22 Eylül 2014’ten bu yana Mars’ın yörüngesinde bulunan MAVEN uzay aracı, bir zamanlar sıcak ve yağışlı çevre koşullarıyla bilinen yaşamı destekleyebilecek nitelikte olduğu varsayılan karbondioksit ağırlıklı atmosferin, milyarlarca yıl önceki Güneş fırtınalarıyla uzaya doğru dağıldığını belirledi.
Kurumun uzay aracı sayesinde ulaşılan bilgilerde, Mars atmosferindeki gaz, güneş fırtınaları nedeniyle saniyede 100 gram azalıyor ve uzun zaman içinde bu oran giderek büyüdüğü için ciddi miktarlara ulaşıyor.
MAVEN araştırmacıları, milyarlarca yıl önce Güneş, daha genç ve aktifken Mars atmosferindeki gaz kaybının çok daha fazla olduğunu düşündüklerini belirtti. Bilim adamları, bu nedenle Mars'taki iklimin milyarlarca yıl önce büyük gaz kayıpları ile güneş fırtınaları nedeniyle değiştiğini düşündüklerini ifade etti.
Astronot ve NASA yöneticisi John Grunsfeld, "Mars'ın bir zamanlar hayat belirtisi olan sıvı halde su bulunmasını destekleyecek kadar ılık bir atmosfere sahip olduğu görülüyor" şeklinde bir değerlendirmede bulundu.
Eylül ayında gelen bulgular Mars’ta sıvı halde su bulunduğunu tespit etmişti. MAVEN, Mars'taki suya neden olduğu konusunda ise henüz kesin bir sonuca ulaşamadı. Ancak bilim insanlarina göre iki ihtimal var: Ya atmosfere kaçtı ya da buzulların altında kaldı.