NASA uzayda yetişen ilk domatesleri buldu

NASA astronotu Frank Rubio, Uluslararası Uzay İstasyonundan Dünya'ya dönüşünün ardından bu sonbaharda verdiği bir röportajda, küçük bir görev anekdotunu paylaştı: Uzayda yetişen ilk domateslerden birini toplayıp bir sunum için paketledikten sonra çanta ve içindekilerin kaybolması.

Meyveden hiçbir iz bulamayan diğer astronotlar şaka yollu bir şekilde Rubio'yu onu yemekle suçladılar. Ardından sekiz ay sonra aralık ayının başında kayıp domatesler yeniden ortaya çıktı. NASA tarafından paylaşılan bir fotoğraf, örnekte aslında iki domates bulunduğunu gösteriyor ve her şey göz önüne alındığında, hiç de fena görünmüyorlar.

Dünya üzerinde çürümeye bırakılan bir domatese rastlamak hoş bir şey olmasa da Rubio'nun domatesleri biraz kurumuş görünüyor. NASA bir blog yazısında "Biraz renk değişikliği dışında gözle görülür bir mikrobiyal veya mantar büyümesi yoktu" diye yazdı.

NASA uzayda yetişen ilk domatesleri buldu

NASA yıllardır ISS'de yiyecek yetiştirmenin yollarını deniyor ve uzay ortamının bitki büyümesini nasıl etkilediğini araştırıyor. Kırmızı cüce domatesler, toprak yerine hidrofonik ve aeroponik tekniklerin bir kombinasyonunu kullanan eXposed Kök Yörüngede Test Sistemi veya XROOTS adı verilen bir programın parçası olarak yetiştirildi. Eylül 2023'teki dönüşünden önce 371 gün boyunca ISS'de rekor kıran Rubio, Dünya'ya geri gönderilmek ve VEG-05 çalışması için incelenmek üzere Mart ayında bir grup domates topladı.

Astronot, Rubio'nun bir mürettebat üyesinin planladığı bir etkinlikte okul çocuklarına göstermeyi planladığı örneğe gelince, domateslerin ortadan kaybolduğu anlaşıldı. Rubio, onu aramak için "sekiz ila 20 saat" harcadığını ancak sonuç alamadığını söyledi. Ancak artık ortaya çıktıklarına göre bu kadar zamandır nerede saklandıklarını bilmek için can atıyoruz.

Blue Origin'in New Shepard roketi, uçuşa geri dönüyor
Google yeni yapay zekası Gemini Pro'yu duyurdu
Peugeot hodri meydan dedi, araba almak isteyenlere büyük fırsat
Sonraki Haber