NASA Mars'taki kum tepelerini görüntüledi!
Çok amaçlı uzay sondası Mars Keşif Avcısı (MRO), kızıl gezegendeki T ve V harfi şeklindeki kum tepeciklerini görüntüledi. İşte detaylar!
Mars'ın yörüngesinde keşif ve araştırma yapmak için tasarlanmış çok amaçlı uzay sondası Mars Keşif Avcısı (MRO), kızıl gezegendeki T ve V harfi şeklindeki kum tepeciklerini görüntüledi. Arizona Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından bu yılın başında kaydedilen görüntü 'günün fotoğrafı' olarak paylaşıldı. Kızıl gezegendeki kum tepeciklerini görüntüleyen bilim insanları T ve V harflerine benzeyen yapıları yakından inceliyor.
MRO'nun bölgedeki bu görüntüyü yakalaması güneş ışığının tam olarak düştüğü açıyla da ilgili. Mars rüzgarlı ve tozlu bir gezegen olduğu için, Kızıl Gezegen'de kum tepeleri yaygın olarak bulunuyor.
Buna ek olarak geçtiğimiz günler NASA, yapılan açıklama ile OSIRIS-REx'in 2 senelik yolculuğun ardından 500 metre çapındaki Bennu'ya ulaştığını bildirdi. 4.5 milyar yıllık Güneş Sistemi'nin oluşumuna ışık tutacak sırlar barındırdığı düşünülen ve bu nedenle 'astronomik bir zaman kapsülü' olarak nitelendirilen Bennu, Dünya'ya 122 milyon kilometre mesafede bulunuyor.
NASA Mars'taki kum tepelerini görüntüledi!
OSIRIS-REx, her geçen gün Bennu'ya biraz daha yaklaşacak ve 31 Aralık'ta da gök taşının yörüngesine girecek. Şu ana kadar hiçbir uzay aracı, bu kadar küçük bir uzay cisminin yörüngesine girmemişti. Bennu’ya ulaşmak için 2 milyar kilometrelik mesafe kateden OSIRIS-REx gök taşından bazı örnekler toplayacak.
OSIRIS-REx, misyon boyunca Bennu'ya iniş yapmayacak ancak 2020 yılında 3 metrelik mekanik koluyla anlık olarak gök taşına dokunup buradan toz ve partiküller toplayacak. OSIRIS-REx'in 60 gram numune taşıyacak 'kargo paketi' daha sonra araçtan ayrılacak ve 2021 yılında Dünya'ya doğru yola çıkacak.
ABD'nin Utah eyaletine paraşütle inecek olan kapsül, 1960'larda ve 1970'lerin başında Apollo astronotları tarafından Dünya'ya getirilen Ay taşlarından sonra uzaydan gezegenimize getirilmiş en büyük numune paketi olacak.