NASA Mars'ta yaşanan güneş tutulmasını böyle görüntüledi!

NASA'nın, Ağustos 2012’den bu yana Mars'ta veri toplayan keşif aracı Curiosity, Mastcam kamerası ile Mars'ta yaşanan güneş tutulmasını görüntülemeyi başardı. Detaylar haberimizde.

Ağustos 2012’den bu yana Mars'ta veri toplayan keşif aracı Curiosity, Mastcam kamerası ile Mars'ta yaşanan güneş tutulmasını görüntülemeyi başardı. 26 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen hadise, Mars’ın uydusu Phobos’un Güneş’in önünden geçmesi ile meydana geldi.

NASA, Mars'ta yaşanan güneş tutulmasını böyle görüntüledi!

Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibâren dördüncü gezegeni olan Mars, geçtiğimiz günlerde Güneş tutulmasına tanık oldu. 

26 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen olayı görüntülemeyi başaran ise NASA'nın Ağustos 2012’den bu yana Mars'ta veri toplayan keşif aracı Curiosity oldu.

Kızıl gezegenin uydusu Phobos’un Güneş’in önünden geçtiği özel anı Mastcam kamerası ile görüntülendi. Curiosity’nin üzerinde bulunan bir kamera olan Mastcam’in üzerindeki güneş filtreleri doğrudan Güneş’i görüntülemesine olanak sağlıyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) yaptığı açıklama ile; Mars’ın iki uydusu olan Phobos ve Deimos’un neden olduğu bazı güneş tutulmasına ait özel görüntüleri dünya ile paylaştı. Kızıl gezegenin diğer uydusu olan Deimos’un 17 Mart Pazar günü Güneş’in önünden geçiş anını aşağıdaki görselden izleyebilirsiniz. 

Phobos'un boyutunun küçüklüğünden dolayı tutulma parçalı gerçekleşiyor ve 1 dakikadan kısa sürüyor.
26 kilometre genişliğindeki Phobos'un Güneş’in önünden geçerken meydana getirdiği tutulma anını aşağıda sizler için paylaşmış olduğumuz görselden izleyebilirsiniz.

Normlade, Mars'ın tozlu yapısından dolayı gezegenin yüzeyi ve gökyüzü kızıl tonlarında görünüyor fakat gözlem aracının kamerasındaki filtre ile bu durum sorun olmaktan çıkıyor. 

Ayrıca belirtmek gerekirse bu Güneş tutulmaları, Dünya dışındaki bir gezegende izlenen ikinci Güneş tutulması olarak tarihe geçti. Dünya dışındaki ilk Güneş tutulması yine Mars'ta gerçekleşmişti.

NASA yeni roket motorunu test ediyor!
Japonya canlı yayında asteroit bombaladı!
TOGG T10X yeni yazılım güncellemesiyle aracınıza gelecek 7 yeni özellik
Sonraki Haber