NASA, Curiosity'nin Mars'da bulduğu önemli "Su" verilerini hakkında açıklama yaptı!

NASA Mars gezgini adını verdiği Curiosity aracı ile Mars'ı didik didik etmeye devam ediyor. En son gelen bilgilere göre eskiden "Su" bulunan büyük bir alanda inceleme yapan araçtan önemli veriler geldiğini açıkladı.

NASA, Mars'taki kil açısından zengin, esas olarak sülfat olarak bilinen tuzlu mineralden oluşan bir bölgeye uzay aracını keşif yapması için gönderdi. Curiosity tarafından yakın zamanda yakalanan görüntüleri paylaşan Uzay ajansı, gezegenin sulu geçmişi hakkında daha fazla şey öğrenmek umuduyla bu iki bölgeyi seçtiğini, görüntülerde de ortaya çıktığı gibi, su hakkında daha fazla bilgiye sahip olduklarını açıkladı.

Haber kapağında kullanılan fotoğraf, 2 Haziran 2022'de Curiosity'nin direk kamerası tarafından çekilen altı görüntüden oluşan bir mozaik. Fotoğrafta görülen pul pul kaya katmanlarının antik bir gölet veya dere yatağında oluştuğuna inanılıyor.

NASA: "Mars'taki su hakkında önemli bilgiler var"

Merak (Curiosity), 2014'ten beri Sharp Dağı olarak bilinen 5 km yüksekliğindeki bir dağın eteklerine doğru ilerlemesini sürdürüyordu. Bu dağın tabanında, bir zamanlar akan nehirlere ve göllere ev sahipliği yaptığı düşünülen kil açısından zengin bir bölge var. Geçiş bölgesinden daha yukarılarda ki gözlemler, akıntıların damlacıklarla dağıldığını gösteriyor. En sonunda ise göl çökellerinin (Sedimanter) üzerinde kum tepeleri oluşmuş.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda bir Merak proje bilimcisi olan Ashwin Vasavada, "Yıllardır Sharp Dağı'nda gördüğümüz göl yataklarını artık görmüyoruzBunun yerine, zaman zaman etraflarında akan akarsuların olduğu kuru kum tepeleri gibi daha kuru iklimlere dair birçok kanıt görüyoruz. Bu, belki de milyonlarca yıl önce varlığını sürdüren göllerden büyük bir değişiklik." dedi.

Bu görüntü, 19 Mayıs 2022'de Curiosity'nin direk kamerası tarafından çekilmiştir

NASA, gezicinin kayaların değişen mineral bileşimine daha iyi bakmak için geçiş bölgesindeki son örneğini yakında deleceğini de söyledi. Curiosity, Ağustos 2012'de Mars'a inmiş ve o zamandan beri Kızıl Gezegenin iklimini ve jeolojisini incelemeye devam ediyor. Mars'ın zorlu şartlarına rağmen şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Curiosity yaklaşık on yıllık bir çalışmadan sonra artık aşınma belirtileri göstermeye başladı. Alüminyum jantlarından birisinin birkaç dişini kaybettiği bile biliniyor, ancak bu onun Mars'ı keşfetmesi için büyük bir endişe gibi görünmüyor.

Curiosity'nin JPL'deki proje yöneticisi Megan Lin, "Gerekirse tekerleği jant üzerinde güvenle sürebileceğimizi zemin testleriyle kanıtlamıştık" dedi.

Hem İlginç hem de "Korkunç" olan 10 garip gezegen! [Part 1]
Uzaya fabrika kuruluyor: Dünya'da üretilemeyen bileşenler üretilecek!
Herkes şokta, Toyota popüler otomobilinin ismini değiştiriyor
Sonraki Haber