Mauna Loa: Dünyanın en büyük aktif yanardağı 40 yıl sonra ilk kez Hawaii'de patladı
Dünyanın en büyük aktif yanardağı Mauna Loa, yaklaşık 40 yıl sonra ilk kez patladı. 1984 yılından bu yana hiç patlamayan yanardağ çevredeki bölgeler için şu anlık tehdit oluşturmasa da yetkileler durumun değişebileceğini öngörüyor. İşte detaylar.
Dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Hawaii'deki Mauna Loa, yaklaşık 40 yıl sonra ilk kez patladı. Lav akışı çoğunlukla zirvede olmasına rağmen bölge sakinleri alarma geçirildi ve kül yağma riski konusunda uyarıldı. ABD Jeoloji Servisi (USGS), akış durumunun hızla değişebileceğini söyledi ve uyarıyı en yüksek seviyeye çıkardı. Acil durum yetkilileri ise herhangi bir tahliye emrinin verilmediğini ve yerleşim alanlarının bu aşamada etkilenmesinin pek olası olmadığını söyledi.
Hawaii Volkanları Ulusal Parkı içinde yer alan Mauna Loa, ABD eyaletinin Büyük Ada'sının yarısını kaplıyor. Volkan deniz seviyesinden 13.679ft (4.169m) yükselir ve 2.000 mil kareden (5.179 km2) fazla bir alana yayılır.
Pazar günü yerel saatle 23:30'da volkanın zirvesinde patlama yaşandı.
Pazar günü bildirilen bir düzineden fazla titreme de dahil olmak üzere bölgedeki son depremlerin ardından bir patlamanın daha olabileceği ihtimaline karşı bir dizi uyarıyı yapıldı. Su kaynaklarını kirletebilen, bitki örtüsünü öldürebilen ve akciğerleri tahriş edebilen kül yağışı için uyarılar ve önlemler gece boyunca çevredeki bölge için alındı. USGS, "Geçmiş olaylara dayanarak, bir Mauna Loa patlamasının erken aşamaları çok dinamik olabilir ve lav akışlarının yeri ve ilerleyişi hızla değişebilir." ifadelerini kullandı. Patlama, zirve kalderasının duvarlarının ötesine geçerse, lav akıntılarının "aşağı doğru hızla hareket edebileceğini" de sözlerine ekledi.
USGS'ye göre, Mauna Loa 1843'ten beri 33 kez patladı. 1984'teki bir önceki patlama, adanın en kalabalık kasabası olan Hilo'nun 8 mil yakınına lav akıntılarını ulaştırdı. Hawaiian Volcano Observatory'de çalışmış bir İngiliz volkan jeofizikçisi olan Dr Jessica Johnson, "Bu lav akışları nadiren yaşam için bir risk oluşturuyor, ancak altyapı için son derece yıkıcı olabilirler" dedi. Lav akıntılarının Hilo ve bir başka büyük nüfus merkezi olan Kona için risk oluşturduğu konusunda uyarıda bulunan yetkili, volkanik gazların yerel halk için solunum sorunlarına neden olabileceğini de sözlerine ekledi.