Küresel iklim krizine yönelik kritik müdahale!

COP27 iklim konferansı, hiçbir yere varmayan iki haftalık müzakerelerin ardından, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğinin yıkıcı etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olacak çığır açıcı bir anlaşmaya vardı.

Washington Post'un haberine göre konferansın ileri gelenleri, fazladan iki günlük müzakerelerin ardından pazar sabahının erken saatlerinde bir "kayıp ve hasar fonu" oluşturmaya karar verdiler. Varlığı iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında olan ülkeleri içeren bir kuruluş olan Küçük Ada Devletleri İttifakı, anlaşmayı "tarihi" olarak nitelendirdi. Bununla birlikte, geçen yılki COP26 konferansından çıkan Glasgow İklim Paktı'nda olduğu gibi, COP27'nin içinde bulunduğumuz anın taleplerini karşılamak için son derece gerekli olan eylemi gerçekleştiremediği konusunda fikir birliğine de varıldı.

Konferans, ulusların karbon emisyonlarını azaltmak için yeni ve daha güçlü taahhütler üzerinde anlaştığını göremedi. The Post'a göre, Çin ve Suudi Arabistan, diğer birçok Afrika ülkesi gibi, tüm fosil yakıtların kademeli olarak kaldırılması çağrısına şiddetle karşı çıktılar. COP26 başkanı Alok Sharma enerjiyle ilgili bir maddenin "son dakikada hafifletildiğini" söyledi.

Küresel iklim krizine yönelik kritik müdahale!

Konferans ayrıca kayıp ve hasar fonuyla ilgili en önemli ayrıntıların birçoğunu önümüzdeki aylarda bazı zor soruları da yanıtlaması gerekecek bir komite tarafından düzenlenmesine karar verdi. Karar verilmesi gereken konular arasında, tarihsel olarak küresel olarak en büyük sera gazı emisyonu yayıcısı olan ABD'nin savunmasız ülkelere ne kadar ödeme yapması gerektiği yer alıyor. Konferans ayrıca Çin'den fona ödeme yapma taahhüdü alınamadan sona erdi.

Komitenin artık Dubai'de yapılacak gelecek yılki iklim toplantısı için öneriler hazırlamak üzere önünde bir yılı bulunuyor. BM Genel Sekreteri António Guterres, hükümetlerin "adalete doğru önemli bir adım" attığını, ancak nihayetinde dünyanın en savunmasız insanlarını iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden koruyacak taahhütleri yerine getirmekte yetersiz kaldığını söyledi. Guterres, "Gezegenimiz hala acil serviste" dedi. "Şimdi emisyonları büyük ölçüde azaltmamız gerekiyor ve bu, bu COP'un ele almadığı bir sorun."

Zaman biriminde önemli değişiklik! Artık saniye uygulaması kalkıyor!
Orion'da işler yolunda gidiyor! Hedef Ay!
Nintendo Switch kullanıcılarına müjde, iki yeni oyun daha geliyor
Sonraki Haber