Küba’ya düşen göktaşını radar görüntüledi!

Küba’nın batısındaki Pinar del Rio şehrine bağlı Vinales kasabasına bir göktaşının düşme anı görüntülendi. İşte detaylar!

Küba'da Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi radar sistemleri, Küba’nın batısındaki Pinar del Rio şehrine bağlı Vinales kasabasına bir göktaşının düşme anını görüntüledi.

Göktaşının düşmesi sebebiyle iki patlama sesinin duyulduğu ve patlama sesinin etkisiyle çok sayıda yapının camlarının kırıldığı bilgisi basında yer aldı. İlk başta bu gürültünün nedeni anlaşılamasa da, daha sonra Küba’nın Jeofizik ve Astronomi Enstitüsüne bağlı uzmanların yaptığı çalışmalar sonucu bir gök taşının düştüğü açıklandı.

Küba’ya düşen göktaşını radar görüntüledi!

Olayla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Küba Meteoroloji Müdürlüğü de düşen cismin göktaşı olduğunu doğruladı. Bir göktaşının sizi öldürme olasılığı nedir?

Geçtiğimiz hafta Hindistan'da bir adamın üzerine düşen bir göktaşı nedeniyle öldüğüne yönelik haberlerden sonra aklımıza bir soru takıldı: Bunun başımıza gelme olasılığı nedir?  

Bilim insanları, geçtiğimiz hafta güney Hindistan'da bir adamın göktaşı çarpmasıyla öldüğüne yönelik haberleri incelerken, biz de böyle bir olayın gerçekleşme olasılığı üzerinde biraz kafa yorduk. Çoğu insan, kafasına bir göktaşı düşme olasılığının çok düşük olduğunu biliyor.

Ancak gerçek soru şu: Bu ihtimal ne kadar düşük? (Geçtiğimiz Çarşamba günü konuyla ilgili bir açıklama yapan NASA, söz konusu kişinin ölümünün göktaşı çarpması nedeniyle gerçekleştiği konusunda şüpheleri olduğunu, olayın olasılıkla yerden kaynaklanan bir patlama sonucu meydana geldiğini açıkladı.)

Olaya Hindistan'da yaşananlardan bağımsız bakalım. Göktaşı, uzaydan gelip Dünya'ya düşen kaya parçalarına verilen isim. ABD'de bu konuda en bilinen olay 1954 yılında; Alabama, Sylacauga'daki Ann Hodges isimli kadının üzerine bir kaya parçası düştüğünde yaşandı. 

Hodges koltuğunda kestirirken greyfurt büyüklüğünde siyah bir kaya parçası çatısını delerek içeri düşmüş ve Hodges'ın vücudunun yan tarafına isabet etmişti. Ev sahibiyle kaya parçasının kime ait olduğuna dair bir mücadeleye giren Hodges sonrasında sinirsel bir yıkım yaşamıştı.

2013 yılında Rusya üzerinde büyük bir göktaşı patlamıştı ve Hiroşima'ya atılan atom bombasının 20 ila 30 katı büyüklüğünde bir güçle gerçekleşen patlama, çoğunlukla kırılan camlardan dolayı 1200 kişinin yaralanmasına ve 33 milyon dolarlık bir hasara yol açmıştı.

Yine de göktaşı çarpmasıyla gerçekleşen yaralanmaların oldukça ender olduğunu söylemek gerekiyor. Üzerinize bir göktaşı düşme olasılığını hesaplamak, böyle olaylar çok nadiren gerçekleştiği için hayli zor.

Yine de Tulane Üniversitesi yerbilimleri profesörü Stephen A. Nelson, 2014 yılında yayımladığı bir çalışmasıyla bu olasılığı hesaplamayı denemiş. Nelson'a göre bir göktaşı, asteroit veya komet çarpmasıyla ölme olasılığımız 1.600.000'de bir.

Curiosity'den görev öncesi selfie geldi!
Dünyanın en hafif uydusu uzaya gönderildi!
En fazla elektrikli otomobil satan markalar belli oldu, TOGG kaçıncı sırada?
Sonraki Haber