Korkutan açıklama! Hastalıklar daha da kötüye gidecek

Çocuk felci geri döndü, maymun çiçeği yavaşlamıyor, COVID-19 hala ortalıkta - ve şimdi yine enfeksiyon cephesinde pek de iyi olmayan haberler var: Yeni bir araştırmaya göre 200'den fazla insan hastalığı iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleşebilir.

Araştırmacılar, değişen iklimin hastalıkları etkilediğini uzun zamandır biliyorlardı. Daha yüksek sıcaklıklar, bölgeleri hastalık taşıyan sivrisinekler için yeni misafirperver hale getirebilirken, daha sık görülen fırtınalardan kaynaklanan seller, su dalgalarında bakterileri taşıyabilir.

Geçmişte çoğu araştırma, bir seferde yalnızca bir avuç tehdide veya yalnızca bir hastalığa odaklandı. Nature Climate Change'de yayınlanan yeni çalışma ise çeşitli iklim tehlikelerinin 375 belgelenmiş insan bulaşıcı hastalığı ile etkileşime girebileceği tüm yolların kapsamlı bir haritasını oluşturdu.

Yazarlar, bu hastalıklar ve iklim tehlikeleri hakkında 77.000'den fazla bilimsel makaleyi gözden geçirdi. Bu 375 hastalıktan 218'inin sıcak hava dalgaları, yükselen deniz seviyeleri ve orman yangınları gibi şeyler tarafından ağırlaştırılabileceğini buldular.

Çalışma, iklim değişikliğinin hastalıkları şiddetlendirmesinin dört ana yolunu buldu. İlk olarak, değişiklikler hastalık taşıyan hayvanların insanlara daha yakın olmasına neden olduğunda sorunlar ortaya çıkıyor.

Örneğin, hayvan habitatları, yarasaları ve kemirgenleri yeni alanlara sürükleyen orman yangınları gibi şeyler tarafından bozuluyor ve insanlara Ebola gibi hastalıkları bulaştırma olasılığını artırıyor. Diğer araştırmalar, iklim değişikliğinin, COVID-19'a neden olan koronavirüste olduğu gibi virüslerin hayvanlardan insanlara sıçrama olasılığını artırdığını gösteriyor. Bu fenomen muhtemelen 2016 Zika salgınlarına da katkıda bulundu.

İnsanlar ayrıca iklim kaynaklı olaylar sırasında hastalığa neden olan hayvanlara daha da yakınlaşıyor. Kolera ve Lassa ateşi gibi hastalıklar, fırtınalar ve sellerden sonra insan hareketiyle bağlantılıydı. Üçüncüsü, iklim tehlikeleri, hastalık taşıyan sivrisinek popülasyonlarının daha yüksek sıcaklıklarda büyümesi gibi patojenlere de destek vermesi. Son olarak, iklim değişiklikleri insanları hastalıklarla daha az baş edebilir hale getiriyor. Örneğin, sıcaklıktaki büyük dalgalanmalar, grip salgınlarının nedeni olabilecek insan bağışıklık sistemini zayıflatabilir.

İlginç ve Korkutucu olan 10 garip gezegen!
Dünyanın sonu mu geliyor? Bilim adamlarından korkutan tespit!
Redmi K80 Pro AnTuTu skoru belli oldu, ortalığı yıkıp geçecek
Sonraki Haber