Jüpiter'in yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde edildi!
Gök bilimciler, "şanslı görüntüleme" olarak bilinen tekniği kullanarak, Jüpiter'in yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde etti.
Gök bilimciler, Jüpiter'in yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde etti. Maunakea yanardağının İkizler Gözlemevi’nden çekilen fotoğraflar "şanslı görüntüleme" olarak bilinen teknik kullanılarak elde edildi.
Jüpiter'in yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde edildi!
Güneş'e olan uzaklığı bakımından beşinci sırada yer alan, aynı zamanda büyük ölçüde hidrojen ve helyum gazlarından oluşmakta olan Jüpiter, Güneş sisteminin en büyük gezegeni olması ile bilim insanlarının merakını daha da cezbediyor.
Büyük ölçüde gaz bulutu olan bu gezegeni yakından incelemek isteyen bilim insanları, bu anlamda kullanılan teknolojilerin geliştirilmesine ve araştırmaların ilerlemesine katkı sağlamaya devam ediyor. Bu doğrultuda ise yeni görüntüler ve bilgiler elde edilmeye devam ediliyor. Son olarak elde edilen Jüpiter'in yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde edildi.
Gök bilimciler, Hawaii'de Maunakea Yanardağı'ndaki Gemini Rasathanesi gözlemleriyle uzay teleskobu Hubble ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Jüpiter keşif uydusu Juno'dan alınan görüntüleri bir araya getiren bir teknik kullandı.
California Üniversitesi'nden Michael Wong liderliğindeki ekip, "şanslı görüntüleme" olarak bilinen tekniği kullanarak Jüpiter'in yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde etmeyi başarmış oldu. Elde edilen görüntüler ise oldukça merak uyandırdı. Zira bu teknik sayesinde Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeninde yıldırımlar ve kasırgaların yanı sıra büyük kırmızı benek üzerindeki siyah noktaların yüksek çözünürlüklü görüntüsü de elde edildi.
Devasa ve daimi kasırgalara sahne olan Jüpiter'de düz beyaz kenarlı bulutların aşağıdan yukarı uzunluğu 65 kilometreyi buluyor. Gezegendeki yıldırımlar, Dünya'daki en büyük şimşeklerden üç kat daha fazla enerji açığa çıkarıyor.
Çalışmanın ayrıntıları ise "The Astrophysical Journal Supplement Series" dergisinde yayımlandı.