Jüpiter'in uydusu Europa'da garip su tepeleri keşfedildi!
Stanford Üniversitesinden bazı araştırmacılar, Jüpiter'in uydusu olan Europa'da "M" harfine benzeyen bazı tepeler keşfetti. Bu tepelerin tıpkı dünyamızda olan volkanik tepelere benzediği ancak bu tepeleri oluşturan şeyin magma değil su olduğu düşünülüyor.
Jüpiter'in uydusu Europa, yaşamı destekleyebilecek uçsuz bucaksız bir okyanusu barındırıyor, ancak bu sular, ulaşılmasını zorlaştıran, kilometrelerce kalınlığındaki bir buz kabuğunun altında yer almakta. Grönland'dan gelen bazı verilere göre, Europa'nın yüzeyinin hemen altında da su olabileceğini düşünülüyor.
Jüpiter'in uydusunun donmuş manzarasında, "M" harfine benzer bir şekil oluşturan, ancak yüzlerce mil boyunca uzanan buzlu çift sırtlarla kaplı bazı yüzey şekilleri mevcut. Bu çift sırtların ortası yarım mil (800 metre) genişliğinde bir çukurla ayrılırken, 1000 fit (305 metre) yüksekliğe kadar çıkabiliyor.
Europa'da gizemli tepeler keşfedilmeyi bekliyor
Çift sırt oluşumları, Europa'nın yüzeyinde her yerde bulunuyor. Neredeyse 1990'larda Galileo uzay aracı tarafından ilk kez fark edildiklerinden beri, bilim adamları onları hangi kuvvetlerin oluşturmuş olabileceği konusunda hipotezler kuruyorlar ve zaman içinde oluşan " buz kamaları " ndan kriyovolkanizme (normal volkanizmaya benzer, ancak sudan oluşur) kadar her şeyi değerlendiriyorlar.(Europa'nın magması aşırı sıcaktan ziyade soğuktur).
Bu fikir, aslında Europa'nın yüzeyi için sanılandan daha yakın bir mesafede su olabileceğini ve bu suların ayırt edici çift sırtları oluşturmuş olabileceği düşünülüyor. Yeni araştırmalar, bu açıklamanın özellikle umut verici olduğunu öne sürüyor, çünkü Dünya'da, Grönland'da çok benzer sırtlar bu şekilde oluşuyor.
Stanford Üniversitesinde öğrenci olan Riley Culberg, "Grönland'da, bu çift sırt, yüzey göllerinden ve akarsulardan gelen suyun sık sık yüzeye yakın düzeyde aktığı ve yeniden donduğu zamanlarda oluşuyor." açıklamasını yaptı. Culberg, Stanford Üniversitesi ve Dünya genelinde, güneş sisteminin başka yerlerinde buzulları ve diğer donmuş arazileri incelemek için radyo dalgalarını kullanan bir araştırma grubunda buluyor. Bir meslektaşının Europa'daki çifte sırtların gizeminden bahsettiğini duyduğunda, bunların NASA'nın IceBridge Operasyonu aracılığıyla toplanan Grönland Buz Levhası'ndan alınan verilerdeki özelliklere benzediğini fark ettiğini söyledi.
"Bu küçük çift sırtları gördüğümüzde iklim değişikliği ve bunun Grönland'ın yüzeyindeki etkisi ile ilgili tamamen farklı bir şey olup olmadığı üzerinde çalışıyorduk." dedi.
Araştırmayla ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Aynı grupta araştırmacı olan Schroeder, bu gelişmenin heyecan verici olduğunu çünkü çifte sırtların Europa'nın yüzeyinde çok yaygın olduğunu ve Grönland'daki benzer sırtlarla aynı şekilde oluşturulmuş olabileceğini, bu nedenle de Europa'nın daha önce düşünülenden daha fazla yaşama ev sahipliği yapma şansına sahip olabileceğini söylüyor.