Japonya Ay'a iniş yaparak tarih yazdı ancak kötü haberler de var

Japonya'nın Ay'a başarılı bir iniş gerçekleştirerek uzay yarışında önemli bir kilometre taşı elde etmesi, bilim ve teknoloji dünyasında büyük bir heyecan yarattı.

Ancak bu tarihi başarı, karşılaşılan bazı zorluklar ve kötü haberlerle gölgelendi, bu da gelecekteki uzay misyonları için önemli dersler barındırıyor.

Japonya, dünya tarihinde Ay'a iniş yapan beşinci ülke oldu ama her şey yolunda gitmedi çünkü iniş aracının enerjisi tükenebilir. Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Akıllı Ay İnceleme İniş Aracı'nın (SLIM) 20 Ocak'ta Ay yüzeyine başarıyla indiğini duyurdu. Ajans, iniş sırasında araçla iletişim kurmayı başardı. Ancak JAXA, aracın güneş panellerinin "enerji üretmediğini" belirtti.

JAXA, SLIM'in Ay'a iniş yaptığında bataryasının sadece %12'sinin kaldığını açıkladı. Aracın tekrar başlatılamama riskine karşı bağlantısı kesildi ve ajans, aracı çalıştıracak uygun güneş ışığı koşullarını umut ediyor. SLIM'in güneş panelleri batıya dönük olduğundan, biraz güneş ışığı yakalama şansı var.

Japonya Ay'a iniş yaparak tarih yazdı ancak kötü haberler de var

JAXA, "İnişten sonra güç kapatılana kadar, iniş sırasında ve Ay yüzeyinde elde edilen teknik ve görüntü verileri başarıyla iletilmiştir," dedi. "Şu anda detaylı bir analiz yapıyoruz ve çok fazla veri elde ettiğimizi görmekten memnuniyet duyuyoruz." JAXA, SLIM için neyin planlandığını ve daha fazla detayı bu hafta sonunda paylaşacağını belirtti.

Japonya, Ay'a başarıyla iniş yapan ABD, Sovyet Birliği, Çin ve Hindistan'ın ardından beşinci ülke oldu, ancak yalnızca ABD astronotlarını Ay yüzeyine indirebildi. NASA'nın desteğiyle bir ABD özel şirketi, bu ayın başlarında Ay'a bir araç fırlattı, ancak motor sorunu yaşadı ve oraya ulaşamayacak. Bu, Amerika'nın 1972'den bu yana Ay'a ilk dönüşü olacaktı.

NASA, Artemis programının bir parçası olarak insanları Ay'a ve daha sonra Mars'a göndermeyi hedefliyor. Ancak, NASA yakın zamanda Artemis zaman çizelgelerini erteledi.

Cyberpunk gerçek oluyor! İnsanlara mekanik uzuvlar ve organlar entegre edilecek!
Dinozorların tekrardan canlanması mümkün mü? İşte DNA’nın şifreleri
Türkiye'ye yatırım yapması beklenen Çinli otomobil üreticisi operasyonlarını durdurdu
Sonraki Haber