James Webb iki esrarengiz görüntü yakaladı!

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Halka Bulutsusu'nun bugün yayınlanan olağanüstü ayrıntılı görüntülerini yakaladı.

M57 ve NGC 6720 olarak da adlandırılan gaz bulutu, moleküler hidrojen açısından zengin 20.000 yoğun kürecik içeriyor. Dünya'dan yaklaşık 2.500 ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor.

İlk görüntü (yukarıda) Webb Uzay Teleskobu'nun birincil sensörlerinden biri olan NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) ile çekildi. Yakın kızılötesi spektrumdaki ışığı tespit edecek şekilde tasarlanmış ve oldukça ayrıntılı görüntüler yakalayabiliyor. NIRCam ayrıca Yaratılış Sütunları'nın aynı derecede hipnotize edici güncellenmiş görüntüsünü de aldı.

James Webb iki esrarengiz görüntü yakaladı!

Bu arada, ikinci görüntü (aşağıda) JWST'nin MIRI'si (Orta Kızılötesi Enstrüman) kullanılarak çekildi. Bulutsunun dış kenarının ötesindeki (kabaca) on eşmerkezli yayını daha iyi vurguluyor; bunlar muhtemelen merkezdeki yıldızın yörüngesindeki daha düşük kütleli bir yoldaşla etkileşiminden oluşmuş. Avrupa Uzay Ajansı bir basın bülteninde şöyle yazdı: "Bu şekilde, Halka Bulutsusu gibi bulutsular, gökbilimcilerin onu yaratan yıldız hakkında bilgi edinmek için bulutsuyu incelemesi nedeniyle bir tür astronomik arkeolojiyi ortaya çıkarıyor.”

Halka Bulutsusu, ilk kez 1779 yılında Fransız gökbilimciler Charles Messier ve Antoine Darquier de Pellepoix tarafından kuyruklu yıldızları ararken şans eseri keşfedildi. Bu, ilk araştırmacıların görünüşlerini uzak dünyalarla karıştırdıkları için bu şekilde adlandırılmış bir gezegenimsi bulutsu. Halka Bulutsusu, yakıtını tüketip yok olmaya yaklaşırken dış katmanlarını döken orta büyüklükte bir yıldızdan oluşmuş.

MediaMarkt'tan öğrencileri sevindiren haber! Okula Dönüş kampanyası başladı
Bilim adamları beyin dalgalarından şarkı üretti!
Nintendo Switch kullanıcılarına müjde, iki yeni oyun daha geliyor
Sonraki Haber