Işık hızı neden geçilemez?
Işık hızının geçildiği iddia ediliyor! Sizce ışık hızı geçilebilir mi ne dersiniz?.
Işık hızı bilindiği gibi ışığın ve tüm diğer elektromanyetik dalgaların boşluktaki hızı olup 299.792.458 m/saniye yani yaklaşık olarak 1.079.252.850 km/saat’tir.
Işık hızı neden geçileçemez ? Diyelim ki hızlandırıcıda hızı saatte ışık hızının yüzde 99,5′ine çıkartılmış bir müon’u alıp “biraz daha iterek” hızınıışık hızının yüzde 99,9′una çıkartsak sonra bir daha “gerçekten hızla itip” ışık hızı sınırını aşmasını sağlasak ışık hızını geçmiş olmazmıyız ? diye düşünmüş olabilirsiniz. Ancak maalesef durum bu kadar basit değil. Einstein E=mc² formülü ile bunun nedenini bize gayet net olarak açıklıyor.
E=mc², fizikte kütle-enerji eşitliğinin temel formülüdür. Bu formül, hangi formda olursa olsun enerji ile kütle arasında ilişki kurar. Bu formülde boşluktaki (vakumlanmış ortam) ışık hızının karesi,kütle birimlerinden enerji birimlerine dönüşüm katsayısı için kullanılır. Yani E=mc² formülünü bir cümlede anlatmamız gerekirse; Kütlenin, dönüştürme katsayısı olan ışık hızının karesi ile çarpılarak dönüşüm sonrası çıkacak enerjinin hesaplanmasıdır.
Örnek vermek gerekirse, ışık hızının yüzde 99,9′u bir hızla hareket eden müon’lar (Atom altı parçacıkları) durmakta olan kuzenlerinden çok çok daha ağırdır. Aslında tam olarak 22 kat daha ağırdır. Dolayısıyla birmüon’un hızı artarken, hızını daha da arttırmak daha da zorlaşır. Işık hızının yüzde 99,999′u hızda bir müon’un kütlesi yüzde 224 artar; ışık hızının yüzde 99,99999999′u bir hızdayken ise ağırlığı 70,000 kat daha fazladır. Hızı ışık hızına yaklaştıkça müon’un kütlesi sınırsız olarak artacağından, ışık hızına ulaşması ya da bu sınırı aşması için sonsuz miktarda bir enerjiyle itilmesi gerekir. Bu da tabii ki imkansızdır, dolayısı ile hiçbir şey ışık hızından daha hızlı yol alamaz.
http://www.ilgincbirbilgi.com