İnsan derisinden daha hassas, cilt üretildi!

Glasgow Üniversitesi’nde, insan derisinden daha hassas bir robotik cilt üretildi.

Profesör Ravinder Dahiya ve ekibi tarafından üretilen bu robotik cilt, dokunma duyusu ile ilgili geri bildirimler sağlıyor. Silikon ve grafenden oluşan cilt, deriyi dokunmaya karşı oldukça hassaslaştırıyor. Aynı zamanda üretilen bu derinin oldukça esnek olduğu ve üretim maliyetinin oldukça düşük olduğu belirtildi.

Profesör Ravinder Dahiya, Türünün ilk örneği olan bu yapay deri sayesinde artık çok daha hafif protezler üretilebilecek ve yumuşak tenli daha duygusal görünümlü robotlara doğru atılmış büyük bir adım olacak. dedi. Robotik derinin başka bir önemli özelliği ise kendi enerjisini üretebilen solar panellere sahip olması.

Atomik grafen katmanı, sensör görevi görüyor ve bu sensör için santimetrekare başına 20 nanovat güç gerekiyor. Bu güç, derinin altına konumlandırılmış güneş panelleriyle sağlanıyor. Mevcut ışık seviyesi ne olursa olsun ortamdaki ışığın %98’ini kullanabilen bu güneş panelleri dokunsal duyuyu elde edebilmek için grafen katmanını besliyor.

Profesör Ravinder Dahiya, İnsan derisine oranla bir derece daha iyi olduğunu söyleyebiliriz diyor. Robotik cildin üretimi oldukça ucuz. Şu anda 3D yazıcılarla üretilen bu ürün, 350 dolara üretiliyor. Seri üretime geçilirse fiyat daha da düşecektir. 

Dünyayı değiştiren ama bilinmeyen kadınlar
Güneş sisteminin bilinmeyen sırları
iPhone 17 Slim için şok iddia: Böyle olursa kimse almaz
Sonraki Haber