İngiltere, kendi yapay zekasını geliştirmek için 100 milyon pound harcayacak

Birleşik Krallık hükümeti, ChatGPT gibi temel AI modelleri gelişirken boşta oturmak istemiyor. Başbakan Rishi Sunak ve Teknoloji Sekreteri Michelle Donelan, bir Vakıf Modeli Görev Gücü kurmak için başlangıç olarak 100 milyon pound destek taahhüt ettiler.

Ekip, ülkeyi "küresel olarak rekabetçi" yapan yapay zeka geliştirecek ve bu sistemleri daha güvenli ve güvenilir hale getirmek için sektörle birlikte çalışacak.

Görev gücü, pandeminin zirvesindeki COVID-19 aşı biriminden ilham alıyor. Grup doğrudan hem Başbakan'a hem de Teknoloji Bakanı'na rapor verecek ve ilerlemeler bu yaz başkan tarafından açıklanacak. Finansman, hem büyük ölçekli bir süper bilgisayara hem de özel yapay zeka araştırma kaynaklarına ayrılan Birleşik Krallık bütçesinden kabaca 900 milyon pound ile birlikte geliyor.

Birleşik Krallık, uzmanların deneylere altı ay ara verilmesi çağrısında bulunmasına neden olan etik ve teknik tuzaklardan kaçınırken, ekonomiyi harekete geçiren "egemen" yapay zeka teknolojisine sahip olmak istiyor.

İngiltere, kendi yapay zekasını geliştirmek için 100 milyon pound harcayacak

Bu tür modeller bazen yanlış olabiliyor veya soruları yanıtlamayı reddetme ve hatta kullanıcıları eleştirme gibi garip davranışlar sergileyebiliyor. Donelan, güvenilir yapay zekayı, tıbbi tedaviler oluşturmaya, kamu hizmetlerine yardımcı olmaya ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olabilecek bir alanda avantaj olarak görüyor.

Bir dereceye kadar, Birleşik Krallık zaten AI'da önemli bir varlığa sahip. Örneğin, Google'ın ağırlıklı olarak Londra merkezli DeepMind ekibi, son teknoloji yapay zeka araştırmaları üretiyor. Ancak, yakın geçmişteki en güncel sistemler başka bir yerde geliştirildi: ChatGPT, ABD merkezli OpenAI'nin eseri. Görev gücü, yabancı kökenli teknolojilere yönelik bu eğilime rağmen teorik olarak İngiliz yapay zekasını geliştirmeye kararlı.

Yapay zeka insana özgü zannedilen bir özelliği daha kopyaladı
ChatGPT Matematik sınavından çaktı!
Samsung'da kriz, katlanabilir telefon üretimi yarıya düşebilir
Sonraki Haber