Hubble'dan uzay panoraması

Kullanım ömrünü tamamlamak üzere olan Hubble Uzay Teleskobu, uzay panoraması olarak tanımlanabilecek görüntülerden birini yakaladı. Teleskobun çektiği görüntüde 15 bin galaksi yer alıyor.

Nisan ayında 28. yaş gününü kutlayan ve ömrünün sonlarına gelmeye başlayan dünya yörüngesinde uzayı tarayan Hubble Uzay Teleskobu muhteşem fotoğraflar paylaşmaya devam ediyor. Teleskobun çektiği yeni bir fotoğraf uzay panoraması olarak tanımlandı ve çekilen fotoğrafta 15 bin galaksinin yer aldığı açıklandı.

Hubble'dan uzay panoraması

NASA tarafından fotoğrafla ilgili yapılan açıklamaya göre bu karede tam 15 bin galaksi yer alıyor. Bunlardan 12 bininin hala yıldız üretmeye devam eden genç galaksiler olduğu açıklandı. Muhteşem görüntünün aynı zamanda evrenin 11 milyar yıllık evrimine ışık tuttuğunu da belirten NASA, bu anlamda fotoğrafın zamanda bir yolculuk olarak da değerlendirilebileceğini söylüyor. Uzak galaksilerden ışığın Dünya'ya ulaşması çok uzun sürdüğü için bazı galaksilerin tam 11 milyar yıl önceki halini görüyoruz.

NASA'nın resmi internet sitesinde geçtiğimiz günlerde yayınlanan fotoğraf, Hubble Deep UV Legacy isimli Hubble'ın mor ötesi görüş kabiliyetlerini temel alan bir projenin ürünü. Hubble'dan elde edilen mor ötesi gözlemleri, kızıl ötesi ve görünür ışık gözlemleriyle birleştiren uzay ajansı uzun yıllar süren çalışmanın ardından bu muhteşem görüntüyü ortaya çıkarmayı başarmış. Fotoğrafın orijinal halini NASA'nın internet sitesi üzerinden görebilirsiniz. 

Hubble 28 yıldır uzayda

İlk olarak 1990 yılında uzaya gönderilen Hubble Uzay Teleskobu, bazı aksaklıkların ardından 1993 yılında faaliyete geçmişti. Dünya yörüngesinde bulunan Hubble, tam turunu 97 dakikada tamamlıyor. Teleskobun saatteki hızı ise 27 bin kilometre. Toplamda 43 bin 500 uzay cismi üzerinde 1.5 milyon gözlem yapan teleskop, 153 Terrabyte veri üretti ve 28 yıl boyunca Dünya etrafında 163 bin 500 tur attı.

İlk olarak 2018 yılında uzaya gönderilmesi planlanan ve Hubble'ın yerine geçecek olan James Webb Teleskobu, Dünya yerine Güneş'in ekseninde dönecek. Çok daha ileri teknolojik altyapılara sahip olacak yeni teleskobun uzaya gönderilmesi ise yaşanan bir dizi olaydan sonra 2020 yılına ertelendi. Son dakika bir değişiklik olmazsa yeni teleskop 2020 yılının mayıs ayında uzaya gönderilecek.

Türkiye'nin ilk Karanlık Gökyüzü Parkı!
Opportunity'den haber alınamıyor!
Samsung Exynos işlemcide diretiyor, bu hiç hoşunuza gitmeyecek
Sonraki Haber