Güneş rüzgarları ile ilgili büyük keşif! Dünyanın sonu böyle mi gelecek?
Güneşin güneş rüzgarları püskürttüğünü biliyoruz, ancak bu yüklü parçacık akıntılarının kökeni bir sır olarak kalıyor ve geçtiğimiz on yılda çok sayıda araştırmanın konusu oldu.
Ancak geçen yıl ESA ve NASA'nın Solar Orbiter'ındaki Extreme Ultraviyole Görüntüleyici (EUI) cihazı tarafından çekilen görüntüler, sonunda bize bu rüzgarlara neyin güç verdiğini açıklamak için gereken bilgiyi vermiş olabilir. Science dergisinde yayınlanan bir makalede, bir araştırma ekibi, uzay aracının çektiği görüntülerde, güneşin "koronal delik" olarak adlandırılan karanlık bölgesinden çıkan çok sayıda jetin gözlemlendiğini açıkladı.
Ekip bunlara "pikoflare jetler" adını verdi çünkü bunlar, en büyük güneş patlamalarının üretebileceği enerjinin yaklaşık trilyonda birini içeriyor. Bu pikoflare jetlerin uzunluğu birkaç yüz kilometre, saniyede yaklaşık 100 kilometre hıza ulaşabiliyor ve yalnızca 20 ila 100 saniye sürüyor.
Güneş rüzgarları ile ilgili büyük keşif! Dünyanın sonu böyle mi gelecek?
Yine de araştırmacılar, sistemimizin güneş rüzgarlarının önemli bir kaynağı olarak kabul edilebilecek kadar yüksek sıcaklıkta plazma yayma gücüne sahip olduklarına inanıyor. Koronal delikler uzun zamandır bu fenomenin kaynak bölgeleri olarak bilinse de bilim insanları hala plazma akışlarının onlardan tam olarak nasıl ortaya çıktığının mekanizmasını çözmeye çalışıyor. Bu keşif nihayet yıllardır aradıkları cevap olabilir.
Max Planck Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsü'nden çalışmanın baş yazarı Lakshmi Pradeep Chitta, Space'e şunları söyledi: "Gözlemlediğimiz piko-parlak jetler, güneş koronasında daha önce gözlemlenmemiş olan en küçük ve enerji açısından en zayıf jet tipidir. Yine de, yaklaşık 1 dakika yaşayan tek bir pikoflare jetin enerji içeriği, Birleşik Krallık'ta yaklaşık 10.000 hanenin bir yıl boyunca tükettiği ortalama güce eşittir."