Güneş fırtınası Dünya'nın manyetik alanını yardı: Norveç'te "pembe aurora" görüldü!

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen güneş fırtınası sonrasındaa Dünya'nın manyetik alanında oluşan yarıkın neden olduğu düşünülen ve nadir görülebilen "pembe auroralar" Norveç'te görüldü. İşte uzmanlar tarafından yapılan durum ile alakalı açıklamalar.

Auroralar, Dünya'nın gökyüzünde görülebilen doğal ışık gösterileridir. Gözler için görsel bir şölen olan akıcı bir ışık gösterisi sergilerler. Gökyüzünde sık sık yeşil auroralar görürüz, ancak pembe auroralar nadir rastlanan durumlarda ortaya çıkarlar.

İki dakika boyunca görülebilen pembe aurora, geçtiğimiz günlerde deneyimli aurora rehberi Markus Varik ve ekibi tarafından görüldü. 3 Kasım'da bir güneş fırtınası, Dünya'nın manyetik alanında bir yarık yarattı ve bu, Norveç'in üzerindeki gökyüzünü aydınlatan son derece nadir görülen pembe auroraların bolluğuyla sonuçlandı. Markus Varik, yaptığı bir röportajda , "On yıldan fazla bir süredir rehberlik eden turlarda gördüğüm en parlak pembe auroralardı." dedi. "Gerçeküstü bir deneyimdi." ifadelerini kullandı.

Gezegenimizin akışkan metal çekirdeği, Dünya'nın manyetosferinde bulunan algılanamaz bir manyetik alan üretir. 3 Kasım'da Dünya'yı vuran G-1 sınıfı güneş fırtınasından sonra bunda pembe auroralara yol açan bir çatlak oluştu.

Auroralar, son derece enerjik yüklü parçacıklar olan güneş rüzgarı, Dünya'nın manyetosferinden geçtiğinde yaratılırlar. Auroral ekranlar sadece birden fazla rengin bir kombinasyonu olduğundan, pembe sadece yüksek güneş aktivitesine bağlı olan auroral ekranlarda nadiren görülebilir. Bununla birlikte, bu garip olayın, hasar görmüş manyetosferin getirdiği yepyeni bir aurora türü mü yoksa başka bir şeyin ürünü mü olduğu konusunda uzmanların kafası karışıyor.

LG'den ilginç tasarım: Giyilebilir ekranlar!
İspanya, Çin roketinden ötürü hala tedirgin!
WhatsApp üzerinden yapılan bu dolandırıcılığa dikkat
Sonraki Haber