Elon Musk’ın ses hızındaki Hyperloop projesi gerçek oluyor!

Elon Musk'ın 57 sayfalık planı bulunan ses hızından daha hızlı Hyperloop projesi hayata geçirilmeye başlandı.

2013 yazında SpaceX’in kurucusu olan Elon Musk tarafından teklif edilen yeni bir ulaşım sistemi Hyperloop ortaya çıkmıştı. Sistem yerden yüksekte bir vakum tüpünden oluşuyor ve yolcuları San Francisco’dan Los Angeles’a 30 dakikanın altında ulaştırabilme potansiyeli taşıyor. Musk, 57 sayfalık proje planını yayınlamış ve dünyaya bunu inşa edin mesajı vermişti. Bir grup ilginç mühendis ise bunun üzerine birleşerek gerçek bir Hyperloop yapmayı hedeflemiş. Aslına bakılırsa şimdiye kadar da gayet somut ilerleme kaydetmişler.

Geçen yıl Eylül ayında Musk tarafından yayınlanan planların ardından, Hyperloop Ulaşım Teknolojileri Inc. adındaki şirket kurulmuş. Bu bildiğiniz sıradan bir şirkete benzemiyor; Jumpstartfund adındaki şirket modelinin kullanıldığı ve her bir çalışanın ancak ilerde şirketin kâr yapması sağlanırsa ödeneceği bir şirket. Bunun sonucu olarak, çoğu çalışanın elinde hale hazırda çalıştığı Boeing, NASA ve SpaceX gibi şirketler bulunuyor; bunun yanında ise büyük bir kazanç sağlayacağı umuduyla çalıştıkları Hyperloop projesi bulunuyor. Wired sitesinin raporuna göre Hyperloop projesi üzerinde şuan 100 mühendis çalışıyor ve herkesin dahil edildiği bir kulüp gibi gözükse de şimdiye kadar 100 kadar başvuru da reddedilmiş. 

Hyperloop Ulaşım Teknolojileri (HTT) geçen yıl boyunca yeterince sessiz kalmıştı; ama görünen o ki şimdiye kadar yaptıkları işleri göstermeye hazırlar. Tabi ki yapılması gereken çok iş var. Şimdiye kadar yapılan işlerin çoğunun 25 kişilik bir UCLA tasarım ve mimarlık öğrenci grubu tarafından yapıldığı gözüküyor. Gündüzleri uzay ve havacılık şirketlerin de çalışan mühendisler ise tekniksel yapılabilirlik üzerinde çalışıyorlar, bu çalışmaların ise 2015 ortasında tamamlanması bekleniyor.

Ses hızının hemen altında (339 m/s) yerden yüksekte bir tüpün içinde yolculuk yapabilmenin tekniksel uygulanabilirliğinin ötesinde, HTT mühendisleri,  Hyperloop sisteminin kurulabileceği potansiyel rotalar üzerinde analizler yaparak da zaman harcıyorlar. Musk, San Francisco’dan Los Angeles’a kurulmasını istemişti, fakat politik ve coğrafik olarak bu rotanın sıkıntı yaratabilme potansiyeli bulunuyor. Bunun yerine, HTT, Los Angeles ve Las Vegas arası potansiyel rotaları ve uzun dönemde tüm ABD’yi kapsayan bir Hyperloop ağı üzerinde düşünüyor. Açıkçası şuan esas hedeflenen yeri fark etmeksizin bir hyperloop inşa etmek ve çalışabilir olduğunu kanıtlamak.

Mühendisler Musk’un orijinal kapsül dizaynını geliştirmek için de öneride bulundu: Kapıları yukarıya kayan kapsül modeli yerine, artık iç “baloncuk” ve dışında bu baloncuk kapsülün yerleştiği daha sert bir iskelet olacak. Dış iskelet hava kompresörü, piller gibi vakum tüpünde yolculuk için gerekli diğer gerekli donanımları barındıracak.

Bir sonraki adım çalışan bir prototip yapmak. Şirketin ceo'su Dirk Ahlborni, vakum tüpünü yapma ve onu direkler üstünde asmaya yönelik problemlerinin çoğunu çözdüklerini söylüyor. Buna ek olarak Musk’un 650 km'lik Hyperloop projesi için biçtiği 6-10 milyar dolarlık tahmininin de şimdiye kadar yaptıkları araştırmalara göre doğru olduğunu belirtti. “Neredeyse hiç kuşkum yok ki ne zaman çalışmalarımızı bitirir, artık nasıl inşa edeceğimizi biliriz ve sistem ekonomik olarak kulağa mantıklı gelir, işte o zaman fonları alacağız.”

2015 yılı ortası tamamlanması planlanan teknik uygulanabilirlik raporunun ardından, planlar ilk kısa mesafeli tüpü yapmak üzerine çevrilecek; peki daha sonra? Kişi başına ulaşım sırasında harcanan var olan en düşük enerji tüketimine sahip ulaşım modeli olacağını da düşünürsek geleceğin ulaşım sisteminde Hyperloop’u görme şansımız çok yüksek.

Kaynak: Bilim.org

2015' te gelişecek 5 teknoloji!
2014‘ün en iyi 10 buluşu
Instagram yeni bir özelliği daha test etmeye başladı
Sonraki Haber