Curiosity 2000 gündür Mars yüzeyinde

NASA tarafından 2011 yılında uzaya gönderilen ve 2012 yılında Mars'a inen Curiosity uzay aracı gezegendeki 2000. gününü tamamladı.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi ya da kısa adıyla NASA tarafından 2011 yılında uzaya gönderilen ve 6 Ağustos 2012 yılında Mars’ta Gate kraterine iniş yapan uzay aracı Curiosity, kızıl gezegendeki 2000. gününü tamamladı. Uzay aracı gezegene indiğinden bugüne kadar 154 kilometre yol yaptı.

NASA tarafından Mars'a 'gönderilen uzay aracının kullanım ömrünün 700 gün olacağı tahmin ediliyordu. Ancak Curiosity, neredeyse üç kat fazla süredir çalışmalarına devam ediyor. Ancak bu tamamen sorun olmadığı anlamına da gelmiyor. Öncelikle uzay aracının performansında belli düşüşler yaşanıyor. Artık daha yavaş hareket eden Curiosity'nin gövde ve lastiklerinde hava şartlarından kaynaklanan aşınma ve yıpranmalar da oluşmaya başladı. 

Curiosity, Mars gezegeninde iklim şartları ve yaşamla ilgili bilgiler elde edebilmek için çeşitli analiz ve çalışmalar yapıyor. Yaklaşık olarak 3x2x2 metre boyutlarında ve 889 kg ağırlığa sahip olan Curiosity tarafından çekilip NASA’ya servis edilen görüntüler tüm dünyada ilgi görüyor. Üzerinde bulunan çeşitli ölçüm araçları ile Mars yüzeyini tarayıp örnekler toplayan ve bunları analiz eden Curiosity,  kızıl gezenle ilgili olarak önemli bilgilerin açığa çıkmasına yardımcı olmuştu.  

NASA'dan yapılan açıklamaya göre Curiosity uzay aracının araştırmalarının devam edeceği ifade edildi. 

Zeki insanların tasarladığı ilginç ürünler
Kum tanesi büyüklüğünde bilgisayar
Tesla'dan bomba açıklama, Türkiye'ye bir yatırım daha
Sonraki Haber