Çin Ay’ın karanlık yüzüne gidiyor!
Çin Ulusal Uzay Ajansı, Ay’ın karanlık yüzüne seyahat yapacak. İşte detaylar!
Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA), Ay’ın karanlık yüzünden örnek toplayıp geri getirecek olan uzay aracını, 2019 yılında fırlatmayı planladıklarını açıkladı.
Bilimdeki gelişim ve başarılarına uzay bilimlerini de dahil etmek isteyen Çin, Chang’e-4 ve Chang’e-5 projeleriyle astronominin gündeminde. Proje, ismini Çin Ay Tanrısı Chang’e’den alıyor.
Çin’in Ay’a ilk inişi 2013 yılında gerçekleşmiş, Chang’e-3, Ay toprağının bileşimini ve kalınlığını ölçtüğü ve yeni bir bazalt türü veya lav temelli kaya olabileceğini keşfettiği devasa tabakada bilgi toplamıştı. Ancak bu ve bir sonraki sefer, gidilmeyen yerlere gitmeyi düşünüyorlar.
Önümüzdeki ay fırlatılacak olan Chang’e-4, Ay’ın güney kutbu-Aitken havzasında bulunan ve bir çarpışmanın yarattığı en büyük, en derin ve muhtemelen bilinen en eski kraterinde keşif yapacak.
Çin Ay’ın karanlık yüzüne gidiyor!
Söz konusu arazi, 8.2 kilometre derinliğinde ve 2.500 kilometre genişliğinde. Bu da söz konusu alanda bir keşif yapmayı kolaylaştıracak.
Görüntü alması için 3 adet kamera yerleştirilen Chang’e-4’ün odak noktası, 186 kilometre genişliğindeki Von Kármán krateri olacak. Chang’e-4 ayrıca, olası yaşam koşullarıyla ilgili gözlem yapmak için böcek yumurtaları ve tohumla dolu bir konteynırı da yanında götürecek.
Çin, Ay’ın karanlık yüzünde olunması sebebiyle iletişim sağlanamama riskine karşı Queqiao isimli yapay uydusunu iletişimde aracılık yapmayı kolaylaştıracak bir noktaya mayıs ayında fırlattı.