Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda yeni bir keşif mi ortaya çıktı?

ATLAS ve CMS 2015 deneylerinin proton verisiyle yapılan ilk analizlerinin sonuçları açıklandı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve CERN-ATLAS Deneyi Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin analizi y

Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’de,Büyük Hadron Çarpıştırıcısı üzerinde gerçekleştirilen ATLAS ve CMS deneylerinin 2015 yılındaki proton çarpışmalarında toplanan veriyle yapılan ilk analiz sonuçları bilim camiasıyla paylaşıldı.

Web üzerinden canlı yayınla dünya çapında katılım sağlanan toplantıda ilan edilen sonuçlarıİstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve CERN-ATLAS Deneyi Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin değerlendirdi.

Prof. Çetin “Açıklanan sonuçlar net şekilde yeni bir parçacığın keşfini ifade etmiyor. Her iki deneyin sözcüsü de sözlerinden herhangi bir keşif anlamı çıkmaması için son derece özenli davrandı. Bu özenin sebebi ise aslında her iki deneyin de yeni bir ağır parçacığın izlerine rastlamış olma ihtimalleri. Bu yeni ağır parçacık üç sene önce keşfedilen Higgs parçacığının kütlesinin yaklaşık altı katı civarında. Ancak eldeki istatistik bu yüksek kütlede gözlemlenen olayların henüz yeni bir ‘keşif’ olarak tanımlanmasına yetmiyor. Önümüzdeki yıl yapılacak çalışmalar, şimdi gördüğümüz olayların gerçekten yeni bir parçacıktan mı geldiğini yoksa sadece istatistiksel bir dalgalanma mı olduğunu belirleyecek” dedi.

Aşağıdaki video National Geographic tarafından Türkçe hazırlanan belgesele aittir.

Henüz sadece bir olasılıktan söz edilmekle birlikte Prof. Dr. Serkant Ali Çetin’e göre, bu kütlede olası bir parçacık örneğin, yeni bir Higgs parçacığına işaret edebilir. Çetin “Bu doğrulanırsa evrenin işleyişiyle ilgili çığır açacak bir adım daha atmış olacağız” şeklinde yorumladı.

Higgs bozonunun keşfi bilim dünyasında devrim yaratmıştı

Yüksek enerjili proton çarpışmalarıyla ilgili yaklaşık 6 yıl önce veri toplamaya başlayan CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (BHÇ) Deneylerinden ATLAS ve CMS, 2012 yılında Higgs bozonunun keşfini duyurdu. Bu keşif üzerine Higgs bozonunun varlığını kuramsal olarak yarım asır önce öngörmüş olan iki fizikçi 2013 Fizik Nobel Ödülünü aldı.

Bu 1 dakikalık animasyon evrendeki yaşam algınızı değiştirecek
Ford şehir içinde sürücüsüz araçları denemeye başladı; ama nasıl?
Bu fiyata araba yok, Citroen Ami için harika kampanya
Sonraki Haber