Bu gece ve yarın aurora gösterileri artabilir

Güçlü jeomanyetik fırtınaların etkisiyle, aurora ışıklarının bu gece ve yarın daha sık ve parlak görülmesi bekleniyor. Gökyüzüne bakışınızı daha da büyüleyici kılacak bu doğa olayını kaçırmayın.

ABD'nin normalde aurora borealis olarak bilinen kuzey ışıklarının görülemediği güney bölgelerine kadar ulaşan renkli gösterileri, 20 yılın en güçlü jeomanyetik fırtınası sayesinde Cuma gecesi gözlemlendi. Ancak gökyüzündeki bu büyüleyici olayın sona ermediği, hava durumunun açık olması durumunda bu gece aurorayı yakalama şansının devam edebileceği ve Pazar günü Alabama'ya kadar uzanabileceği belirtiliyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Güneş'in güçlü güneş patlamaları üretmeye devam ettiğini duyurdu. Ek olarak, daha önce gözlemlenen koronal kütle atımları (CME), yani manyetize plazmanın patlamaları, yarın Dünya'ya ulaşacak.

Bu gece ve yarın aurora gösterileri artabilir

Merkez, Çarşamba gününden bu yana özellikle aktif bir güneş lekesi kümesini izliyor ve dün G5 seviyesi – “şiddetli” olarak adlandırılan seviye – gözlemlediğini doğruladı. 2003 Ekim'inden bu yana görülmeyen bu şiddette bir fırtına, Clinton Wallace, NOAA Uzay Hava Tahmin Merkezi Direktörü tarafından Cuma günü yapılan bir basın açıklamasında "olağandışı ve potansiyel olarak tarihi bir olay" olarak nitelendirildi.

Jeomanyetik fırtınalar, Güneş'ten gelen patlamaların Dünya'nın manyetosferi ile etkileşime girmesi sonucu meydana gelir. Bu durum biraz korkutucu gibi görünse de, yerdeki insanlar için herhangi bir tehlike arz etmiyor. NASA, X platformunda yaptığı açıklamada, "Bir patlamanın zararlı radyasyonu Dünya'nın atmosferinden geçemez" diyerek fiziksel bir etkinin olmayacağını belirtti. Ancak bu fırtınalar teknolojiyi etkileyebilir ve iletişimler, GPS, uydu operasyonları ve hatta elektrik şebekesini bozabilir.

Joe Biden’dan çip üretimine dev yatırım
Karbondioksiti azaltma çalışmaları sekteye uğradı! Böyle giderse sonumuz kötü!
Bak işine Samsung, işte Apple'ın yeni ekran teknolojisi
Sonraki Haber